Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BESKEDET: Liberalerna vill inte lägga bygget av en hockeyarena i Oskarshamn på is…

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Nej, Liberalerna vill inte lägga bygget av en ny hockeyarena i Oskarshamn på is.

Svaret är tydligt när ON ställer frågan på fredagen.

På torsdagskvällen kunde vi berätta att Sverigedemokraterna vill satsa minst en halv miljard kronor på en ny hockeyarena i stan.

Liberalerna vill inte heller trycka på pausknappen, trots rådande dyrtider.

Vår tidning tar upp frågan under en pressträff på Oscarsgymnasiet i Oskarshamn, där Johanna Wyckman och Pontus Welin berättar om Liberalernas skuggbudget i kommunen.

”Vi vill ha en arena”

PONTUS WELIN (L)

– Vi vill ha en arena, säger Pontus Welin, som konstaterar att driften av arenan är en större utmaning än byggkostnaden.

– Kommunen har en stark soliditet. Vi har inte pekat ut en exakt finansiering – men vi har flera tankar där. Och det vet jag att de andra partierna har också, tillägger Pontus Welin, som inte är orolig för att den satsningen ska slå undan benen på andra satsningar.

”Klar om två-tre år”

– Driften är den kostnaden som kommer att märkas mest – och den ligger utanför den här mandatperioden. Vi ser att arenan kommer att vara klar om två–tre år, som tidigast, säger Johanna Wyckman.

Hur ser det ut i övrigt då, när det gäller Liberalernas förslag till budget och verksamhetsplan för åren 2023–2025?

Jo, partiet säger bland annat nej till majoritetspartiernas, Socialdemokraternas och Moderaternas, förslag om att lägga ned en förskola.

”Skolan är ingen plats för besparingar”

PONTUS WELIN

– Skolan är ingen plats för besparingar. Vi lägger ungefär 3,5 miljoner kronor mer än majoriteten på skolan, säger Pontus Welin, som understryker att den planerade nedläggningen av en förskola kan leda till ännu större barngrupper, med ökad ljudvolym och försämrade chanser att bedriva pedagogisk verksamhet som följd.

– Mellan tio och 15 barn i varje grupp vore önskvärt. Det är vårt mål. Och redan med det nuvarande beståndet är det svårt att nå det målet.

– Majoritetspartierna har också sagt att de ska stänga en fritidsgård – och där är vi inte heller beredda att genomföra besparingar. Det är en viktig del i det förebyggande arbetet inom det sociala området – som gör att man inte hamnar i kriminalitet eller annat utanförskap, säger Pontus Welin.

Han berättar att Liberalerna dessutom vill få in fler vuxna i skolan.

– Vi vill ha sociala team, som kan bestå av exempelvis elevcoacher, heltidsmentorer eller andra vuxna som kan hjälpa våra ungdomar. Detta för att lärarna ska få mer tid till undervisningen och för att ungdomarna ska må psykiskt bättre. Vi vill också ha särskilda undervisningsgrupper, som vi lägger en halv miljon kronor på, för att kunna möta fler elever utefter deras behov.

– Det handlar inte enbart om de svaga. Det finns även de som är särbegåvade. Många känner sig understimulerade, säger Pontus Welin.

Hur kommer det sig att ni inte presenterar ett budgetförslag tillsammans med Kristdemokraterna den här gången?

– Vi har diskuterat budgeten tillsammans med KD – och vi har haft ett budgetarbete ihop, men vi valde att lägga fram enskilda budgetar. Det gör att vi kan bygga på varandras styrkor, svarar Pontus Welin.

– Det tillåter oss att satsa ännu mer på vår profilfråga – och det är skolan. Vi går in i tuffa tider, som till stor del beror på världsläget och inflationen. Men vi har också en stor kostnad för pensionerna, säger Johanna Wyckman.

”Alla barn och ungdomar i Oskarshamns kommun ska, trots det tuffa ekonomiska läget, få möjligheten att skapa sig en egen framtid och uppnå sina drömmar”

JOHANNA WYCKMAN (L)

– Jämför man vår budget, med majoritetens, så ser man att vi har lagt störst fokus på satsningar inom skolan. Alla barn och ungdomar i Oskarshamns kommun ska, trots det tuffa ekonomiska läget, få möjligheten att skapa sig en egen framtid och uppnå sina drömmar. Därför valde vi Oscarsgymnasiet som plats för pressträffen. I dag är det alldeles för få som får möjligheten att gå här. Det är bara 81 procent som går ut nian med gymnasiebehörighet. Vi vill förstås att de ska bli fler. 81 procent är på tok för lågt, tillägger hon.

Johanna Wyckman betonar också att Liberalerna fortfarande har ett väldigt bra samarbete med Kristdemokraterna.

– Men vi har valt en ny strategi.

Från det ena till det andra – debattens vågor har gått höga kring isbanan i idrottsparken i Oskarshamn.

Majoritetspartierna har tidigare sagt nej till att spola upp isen för allmänhetens åkning.

”Vi vill spola upp isbanan”

PONTUS WELIN

– Där har vi lagt in en kostnad på cirka 900 000 kronor. Vi vill spola upp isbanan. Den är viktig för barn och ungdomar – och den är viktig ur ett folkhälsoperspektiv, säger Pontus Welin.

Hur ser ni på majoritetens förslag om att släcka ned delar av gatubelysningen i kommunen?

– Där har vi inte något som avviker från majoritetens förslag, svarar Johanna Wyckman, som berättar att Liberalerna däremot säger nej till återinförda parkeringsavgifter i stadens centrum.

”Redan på 60-talet insåg Ikea att fri parkering gynnar handeln”

JOHANNA WYCKMAN

– Liberalerna drev på för att vi skulle ha parkeringsskivor i stället för avgifter. Redan på 60-talet insåg Ikea att fri parkering gynnar handeln. Parkeringsavgifter slår hårt mot handeln, som också befinner sig i ett utsatt läge. Det är inte kommunens uppgift att förstöra ekonomin för våra handlare i stan. De har det redan tufft och behöver stöttning i stället, tillägger hon.

– Sedan till något annat – som ironiskt nog känns som den enda satsningen i majoritetens budget. Det handlar om en utökning av den politiska organisationen. Den säger vi nej till.

”Då ska inte vi politiker utöka våra arvoden”

JOHANNA WYCKMAN

Ni tänker på den politiske samordnaren som S och M vill ha…

– Ja, samordnaren (som ska få 30 procent av riksdagsledamotsarvodet) – men de vill även utöka kommunstyrelsens arbetsutskott med två platser. Och det rör sig om politiker som kommer att få 20 procent, i månaden, av riksdagsledamotsarvodet. Det är ganska stora pengar. Så totalt sett blir det omkring 600 000 kronor per år som vi sparar på att inte utöka den politiska organisationen, säger Johanna Wyckman, som tycker att det är rimligt att säga nej till den satsningen med tanke på att andra verksamheter tvingas dra ned och spara.

– Då ska inte vi politiker utöka våra arvoden, påpekar hon.

Liberalerna lägger nämnda pengar på barnen och ungdomarna i stället.

Johanna Wyckman och Pontus Welin konstaterar också att den borgerliga regeringen (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna som styr med stöd av Sverigedemokraterna) satsar 1,6 miljarder kronor på skolan nästa år.

Och Oskarshamns kommun får förstås en del av de pengarna.

Här finns det ett fokus på spetsutbildningar för särskilt begåvade och högpresterande elever, speciallärare och mer lugn och ro i klassrummen.

Liberalerna i kommunen vill även utöka uttaget av utdelningen från kommunbolagen.

”Vända på fler stenar”

– Det rör sig framför allt om hamnbolaget, som redan ligger i budgeten. Och vi ser möjligheter att ta ut större utdelningar under de kommande två åren, säger Johanna Wyckman.

– När det gäller hamnbolaget så är det tänkt att man ska använda en aktieutdelning på sju miljoner kronor. När vi är i ett läge där man pratar om att släcka ned gatubelysning och stänga ned bastun i badhuset, med mera, ja, då måste man vända på lite fler stenar för att hitta mer resurser till kommunens kärnverksamheter. Och det finns medel att använda i kommunbolagen, säger Pontus Welin.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS