Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Beskedet: Vänsterpartiet i Oskarshamns kommun säger nej till ny kärnkraft – ”Långt ifrån miljövänlig”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I lördags berättade vi att Kustlandspartiet vill att Oskarshamns kommun ska ta fram ett kärnkraftsprogram, ”som innefattar en tydlig målbild för hur kommunen ska bli ett självklart val för byggnation av ny kärnkraft”.

Vänsterpartiet säger nej till förslaget.

– Vi behöver möjliggöra för mer förnybar fossilfri energi, som bidrar till en grön omställning – och inte bygga ny kärnkraft, säger Fredrik Jonasson (V) på måndagens budgetfullmäktigemöte.

– Även om kärnkraften är fossilfri, och har relativt låga utsläpp av koldioxid vid själva energiproduktionen, så är den långt ifrån miljövänlig. Den har många problem, med miljöpåverkan, social påverkan och säkerhetsfrågor i hela produktionskedjan – från uranbrytning till framställning av kärnbränsle, elproduktion och slutförvaring av det använda kärnbränslet. Vänsterpartiet ser vindkraft som det snabbaste sättet att bygga ut den förnybara energin – men vi behöver samtidigt mer energi från vatten och sol, säger Fredrik Jonasson.

Frågan avgjordes i en votering i fullmäktigeförsamlingen.

Där förlorade Kustlandspartiet med siffrorna 12–33.

Fyra ledamöter var frånvarande (45 ledamöter var på plats, fyra sverigedemokrater saknades och SD fick inte in några ersättare på de stolarna).

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
2
+1
0
+1
12

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS