Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Kustlandspartiet: ”Vi behöver vara tydliga med att vi gärna ser etablering av ny kärnkraft i kommunen”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Kustlandspartiet vill att kommundirektören, Henrik Andersson, ska få i uppdrag att ta fram ett kärnkraftsprogram för Oskarshamns kommun – ”som innefattar en tydlig målbild för hur kommunen ska bli ett självklart val för byggnation av ny kärnkraft”.

Kustlandspartiet föreslår också att en grupp ska jobba med frågan – samt att en ”väl lämpad person” utses, som dedikerat tillåts jobba med frågan och leda gruppens arbete.

Kustlandspartiet vill att kommundirektören ska få i uppdrag ”att utreda förutsättningarna för att skapa en grupp som framhäver Oskarshamns kommun som en tydlig aktör/plats för att fokusera på FUD inom koldioxidfri energiproduktion i samband med regeringens stora satsning inom kärnkraft”.

”Vi har möjlighet att attrahera aktörer från många länder”, skriver Kustlandspartiet i sitt yrkande, genom fullmäktigegruppledaren Mathias Karlsson.

Porträttbild på Mathias Karlsson, partiledare för Kustlandspartiet i Oskarshamns kommun
Mathias Karlsson, Kustlandspartiet. Arkivfoto: Peter A Rosén

”Vi behöver vara tydliga med att vi gärna ser etablering av ny kärnkraft i kommunen. Det är i dag – enligt TT – 24 kommuner som visat intresse för etablering av ny kärnkraft. Oskarshamn har bättre förutsättningar än de allra flesta att vara en av de platser där det faktiskt kommer att byggas ny kärnkraft på. Det är lätt att luta sig tillbaka och peka på ägarna till befintliga kärnkraftsanläggningar. Men tittar vi på Fortum så väger man alternativen Finland/Sverige mot varandra. Om fler aktörer är snabbare på andra platser, så är snart behovet mättat. För att visa att vi är den rätta platsen behöver vi vara tydliga med våra avsikter och vara behjälpliga samt att vi även måste underlätta för seriösa aktörer.”

”Finns pengar att söka”

”Men för det krävs det ett ordentligt engagemang och kunnande från kommunens sida. Vi har en regering som tydligt visar att de vill göra det möjligt att bygga ny kärnkraft. Det finns pengar att söka från bland annat energidepartementet och Strålsäkerhetsmyndigheten. Det är en möjlighet för oss att lyfta Oskarshamn som en intressant plats och kommunen som en drivande aktör i ämnet. Det är en möjlighet att ordna fler riktade aktiviteter och lyfta forskning, som gör Oskarshamn till en intressant plats. I vårt närområde finns det idag stor kompetens inom kärnenergiområdet. Att lyfta platsen Oskarshamn, exempelvis i samband med konferenser kring ämnet, i samarbete med industrin och de anläggningar som finns på plats skulle kunna vara en bra start. Då gör vi inte bara Oskarshamn till en intressant plats internationellt, vi hjälper samtidigt det lokala näringslivet och kan öka samarbetet med universiteten inom området.”

”Det är tydlig konkurrens om var det ska byggas nya reaktorer då många har insett de stora fördelar det ger i form av utveckling för såväl stad som invånare i form av arbetstillfällen – men också ekonomiska tillskott, vad skulle exempelvis Oskarshamn varit idag om inte OKG etablerat sig. Det är klart att de aktörer som vill bygga kommer välja bland de platser där det känns mest framkomligt och bra förutsättningar finns, det sistnämnda kan ingen ifrågasätta i vår kommun, det krävs dock att inga tveksamheter gäller det förstnämnda! Regeringen är tydlig med att de vill förflytta frågan till en lägre nivå. Det är redan en stor aktivitet i flera led. Kärnkraftsprogram och förstudier diskuteras och dyker upp i flera kommuner. Då får det under inga omständigheter saknas driv och framåtanda från våra ledande politiker.”

”Självklara platsen”

”Vi behöver i stället öka vår kompetens ytterligare. vi skulle kunna visa att vi menar allvar genom att skapa en kraftgrupp som utifrån kommunens perspektiv jobbar med frågorna på ett seriöst och målinriktat sätt. Gruppen kan söka medel från de riktade stöden som idag finns för att i så stor grad som möjligt finansieras utan att det påverkar kommunens budget i särskilt stor utsträckning. Vårt självklara förslag på hur vi ska komma framåt och göra Oskarshamn till den självklara platsen för investeringar i forskning och ny kärnkraft är således att vi behöver ett kärnkraftsprogram!”, skriver Kustlandspartiet.

+1
6
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS