Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BESLUT: Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet får statligt stöd

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

GOTLAND

Den reguljära färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet ska få statligt stöd. Regeringen har tagit beslut om ekonomiskt stöd för att mildra effekterna på frakt- och biljettpriser som är en direkt konsekvens av de extremt höga priserna på naturgas. ”Det ekonomiska stödet ger bättre förutsättningar”, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Regeringen har beslutat om en förordning om statligt stöd till den reguljära färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet.

– Priserna för färjetrafiken till och från Gotland har ökat. Det ekonomiska stödet ger bättre förutsättningar att undvika ytterligare prishöjningar för färjeresenärer till och från Gotland, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

Mildra effekterna av dyr naturgas

Syftet med stödet är att mildra de effekter på frakt- och biljettpriser som är en konsekvens av de extraordinära prisökningarna på naturgas i förhållande till andra drivmedel till följd av Rysslands aggression mot Ukraina.

Regeringen aviserade det planerade stödet i samband med förslaget till höständringbudget för 2023 och EU-kommissionen har inte haft några invändningar mot att ge ett stöd till färjetrafiken till och från Gotland.

Enligt kommissionens beslut får stödbeloppet per enskild mottagare inte överstiga totalt 2 000 000 euro, inräknat andra stöd som har beviljats enligt samma bestämmelser, såsom det tidigare elstödet. Trafikverket får i uppdrag att ansvara för prövning, utbetalning och uppföljning av stödet.

FAKTA / STÖD TILL GOTLANDSTRAFIKEN

Stödets storlek ska beräknas utifrån företagets förbrukning av naturgas under perioden 1 februari 2022–31 december 2022. Stödet ska motsvara skillnaden i genomsnittligt pris för företagets inköp av sådan gas under perioden 1 februari 2022–31 december 2022 jämfört med det genomsnittliga priset under samma period 2021.

Arkivfoto: Peter A Rosén

+1
17
+1
4
+1
2
+1
1
+1
1
+1
1
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS