Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BESLUT: Inget rökförbud på de allmänna badplatserna i Oskarshamns kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

En majoritet av Oskarshamns kommunfullmäktigeledamöter röstade på måndagskvällen nej till Jan Johanssons motion om att införa rökförbud på de allmänna badplatserna i kommunen.

Det var bara Sverigedemokraternas ledamöter och kristdemokraten Per Tingström som ställde sig bakom motionen, konstaterar Jan Johansson, tidigare sverigedemokrat och numera politisk vilde, partipolitiskt obunden ledamot i fullmäktigeförsamlingen.

– Det hedrar dem. Som jag ser det, så borde det vara ett enkelt beslut att införa detta i den lokala ordningsstadgan – men snåriga tolkningar om vad som är allmänna platser och utomhusmiljöer sätter stopp.

”Orubblig”

– I utomhusmiljöer, lekplatser och idrottsanläggningar – exempelvis, får man ha rökförbud. Men inte på badplatser, på grund av att de betecknas som allmänna platser. I min värld är både lekplatser och badplatser samma sak – men polismyndigheten gör en annan tolkning och den är orubblig.

”När jag närmade mig badplatsen upptäckte jag ett stort rökmoln”

Jan Johansson, partipolitiskt obunden ledamot i Oskarshamns kommunfullmäktigeförsamling

– På våra badplatser vistas, av naturliga skäl, många barn och ungdomar. Att då dessa områden skulle vara rökfria borde vara en självklarhet. Efter ett träningspass i Havslätts fritidsområde förra året avslutade jag med ett dopp i Havslättsbadet. När jag närmade mig badplatsen upptäckte jag ett stort rökmoln i närheten av serveringen, säger Jan Johansson.

”Inte försvarbart”

Han fortsätter:

– Först trodde jag att det brann i byggnaden – men det gjorde det inte, som tur var. Det var en stor samling med människor som satt där och rökte vattenpipa. Jag räknade till tolv personer, både män och kvinnor. I denna rökande församling sprang mängder med barn och lekte.

– Att utsätta barn för denna destruktiva och farliga miljö är inte försvarbart. Nu finns dock ambitionen från Oskarshamns kommun att införa ett frivilligt rökförbud på våra badplatser, vilket jag hoppas kommer att sjösättas till badsäsongen nästa år, säger Jan Johansson.

Jan Johansson
Jan Johansson. Foto: Peter A Rosén

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS