Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Få 10 000 kronor i skrotningspremie när du skrotar din gamla bil

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

90 procent av fordonsflottan består av bensin- och dieselbilar. För att få fler att byta till elbil så föreslår regeringen en skrotningspremie på 10 000 kronor för bilar som är äldre än 15 år. Kravet är att du köper eller leasar en elbil. Förslaget ger dock ingen större effekt på koldioxidutsläppen enligt regeringens egna beräkningar.

Regeringen vill att gamla och utsläppsstinna bilar ska fasas ut och ersättas med elbilar. Fordonsflottan i Sverige består till 90 procent av bensin- och dieselbilar och förslaget går ut på att den som skrotar sin bil som är äldre än 15 år får 10 000 kronor om man istället köper eller leasar en ny eller begagnad elbil.

Ger inte någon större effekt

Regeringen har avsatt 250 miljoner kronor till den tillfälliga skrotningspremien som ska gälla från och med den 15 augusti 2024 och under 2025. Pengarna räcker till 25 000 premier per år och 50 000 totalt.

Enligt regeringens egna beräkningar så beräknas förslaget om en tillfällig skrotningspremie inte ge någon större effekt på koldioxidutsläppen. Förslaget bedöms minska koldioxidutsläppen med upp till 200 000 ton, om man antar att bilarna skulle ha körts vidare i två år till utan premien enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L)
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

FAKTA / Så funkar skrotningspremien

Skrotningspremien är på 10 000 kronor. Endast privatpersoner kan ansöka. Den skrotade bilen bör vara klassificerad i utsläppsklass Euro 4 eller i tidigare utsläppsklass. Bilen som skrotas får inte vara avställd, utan måste användas. Förordningen ska träda i kraft den 15 augusti 2024 och upphör att gälla vid utgången av 2025. Källa: Regeringens promemoria

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
11
+1
2
+1
0
+1
25

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS