Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Sju av tio tycker att nedskräpningen är ett problem – vanligaste skräpet är…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

Håll Sverige Rent har nyligen publicerat Skräprapporten 2024 där man samlat statistik, fakta och analyser om nedkräpningen i Sverige. Bland annat så visar rapporten att sju av tio svenskar tycker att nedskräpningen är ett stort problem.

Håll Sverige Rents Nedskräpningsbarometer från 2023 så uppfattar allmänheten fortfarande nedskräpning som ett stort problem i Sverige. Drygt sju av tio upplever nedskräpningen som ett stort problem och fyra av tio tycker dessutom att det är ett växande sådant.

“Fler än någonsin tycker att nedskräpningen skapar otrivsel och ser fult ut, men att minska nedskräpningen i hav, vattendrag och på stränder är det som flest svenskar tycker är viktigast”, skriver Håll Sverige Rent i Skräprapporten.

Vanligast med fimpar

Det vanligast skräpet i stadskärnorna är cigarettfimpar och trenden visar att fimparna minskar men tyvärr så minskar inte övrigt skräp. År 2004 var det 16,5 procent rökare och 2022 var andelen 6 procent. Färre personer röker således och möjligen går en del av rökarna över till snus och vape.

“Håll Sverige Rent har länge jobbat för att det ofta automatiska beteendet att fimpa på marken ska förändras och att det inte ska ses som accepterat att slänga sin fimp på marken”, skriver Håll Sverige Rent i Skräprapporten 2024.

Kvinna som röker en cigarett
Håll Sverige Rent vill inte att det ska vara socialt accepterat att fimpa på marken. Foto: Freepik

Nedskräpning i stadskärnan

Håll Sverige Rent fortsätter att följa fimptrenden, utvecklingen av vitt snus och vape, det förbjudna och reglerade skräpet som sugrör, konfetti, korkar och påsar i plast. Den nationella skräpmätningen visar att det finns skräp på 97,4 % av alla ställen som rörelsen har undersökt i stadskärnor runt om i Sverige.

Enligt Skräprapporten 2024 så passerar du som bor centralt i en stad och går en kilometer till jobbet eller skolan på en två meter bred trottoar eller gångbana nästan 1000 skräp innan du är framme. Det mesta skräpet är engångsplast. Längs en kilometer gångväg stöter du på följande skräp…

  • 466 fimpar
  • 170 snusprillor
  • 84 godispapper
  • 14 lösa korkar och kapsyler
  • 8 sugrör
  • 7 engångsmatlådor och lock till dessa
  • 3 engångsmuggar och lock till dessa
  • 2 plastpåsar
  • 2 pantburkar
  • 2 våtservetter

Nedskräpning ger böter

Nedskräpning är olagligt och det vet de flesta svenskar. Enligt Skräprapporten så svarar hela 89 procent att de vet eller tror att nedskräpning på allmän plats är olagligt. 92 % vet eller tror att nedskräpning kan leda till böter.

Skräpboten ligger på 800 kronor och under förra året bötfälldes 339 personer för nedskräpning. Det är en ökning med 17 procent mot året innan, en tredubbling jämfört med fem år sen och det högsta antalet utdelade böter sedan skräpboten infördes år 2011.

“Nedskräpningen är ett av vår tids stora samhällsproblem. Skräpet skadar djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar – helt i onödan. Därför behöver vi stoppa nedskräpningen”, avslutar Håll Sverige Rent Skräprapporten.

Läsa Skräprapporten i sin helhet på Håll Sverige Rents hemsida.

Foto: Läsarbild

+1
3
+1
1
+1
0
+1
4
+1
2
+1
3
+1
20

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS