Search
Close this search box.
Edit Content
Search

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Viktigt att tänka på inför sommaren: “Att inte skydda sig alls är en dålig idé”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LOKAL ANNONS

SVERIGE

En ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket beställt visar att bara var tredje svensk använder i första hand skugga och kläder för att skydda sig mot solens strålar. Var tionde svensk använder inte solskyddsprodukter alls. “Att inte skydda sig alls är en dålig idé”, säger Sofia Bodare, utredare vid Läkemedelsverket.

Varje år konstateras cirka 60 000 hudcancerfall i Sverige. Det finns ett starkt samband mellan hudcancer och att bränna sig. Det allra bästa sättet att skydda sig är att vistas i skugga och använda skyddande kläder. Solskyddsprodukter kan vara ett bra komplement, men är inte ett frikort för att stanna i solen hela dagen.

– Att inte skydda sig alls är en dålig idé. Många känner till att solens strålar kan orsaka cancer och att kläder skyddar mot solens strålar. Trots det är det få som skyddar sig tillräckligt bra, säger Sofia Bodare, utredare vid Läkemedelsverket.

Skugga och kläder det bästa solskyddet

I undersökningen var det bara var tionde svarande som en solig dag tar med sig solskyddsprodukter och smörjer in sig 2–3 gånger om dagen. Var femte smörjer in sig igen när hen blir svettig eller badar.

– Vår rekommendation är att i första hand använda kläder som skydd och att vistas i skuggan när solen är som starkast, men gärna oftare än så. Om du använder solskydd som komplement behöver du smörja dig med en riklig mängd innan du går ut och sedan upprepa insmörjningen flera gånger under dagen, säger Sofia Bodare.

FAKTA / Om undersökningen

Undersökningen genomfördes mellan 11–17 april 2024 av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Totalt genomfördes 1023 intervjuer med svenska allmänheten i åldern 18-84 år.

Foto: Freepik

+1
2
+1
0
+1
0
+1
1
+1
1
+1
0
+1
2

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS