Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Beslut: Oskarshamns sjukhus ska kunna ta emot coronasmittade patienter

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Även Oskarshamns sjukhus ska, om det blir nödvändigt, kunna ta emot coronasmittade patienter på en avdelning.

Det skriver Region Kalmar län i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Vi förbereder oss på att kunna klara en kraftig ökning av antalet covid-19-patienter. För att klara den uppgiften krävs omställningar på samtliga sjukhus, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Det innebär följande för Oskarshamns sjukhus:

  • Bedömning av patienter innan de kommer in till akutmottagning ska ske i separat lokal. Detta för att inte blanda patienter med misstänkt smitta med andra.
  • Akutvårdsavdelningen ska användas för patienter med luftvägssymtom för inneliggande vård. Patienter med konstaterad covid-19 transporteras till sjukhus i Kalmar eller Västervik.
  • En avdelning förbereds för att vid behov ta emot patienter som smittats med det nya coronaviruset.
  • Om det är nödvändigt begränsas akutmottagningens verksamhet helt eller delvis till internmedicinska patienter. Akutverksamhet för primärvårdspatienterna flyttas utanför sjukhuset.
  • Operationer för inneliggande patienter upphör. Viss dagkirurgisk verksamhet bedrivs.
  • Mottagningarnas verksamhet genomförs via telefon eller digitala vårdmöten. Fysiska mötet sker då vård inte kan vänta.

Omställningen på Oskarshamns sjukhus för att hantera covid-19-pandemin innebär också att alla mottagningsbesök till Blå Kustens hälsocentral av smittskyddsskäl kommer att ske på Gripens eller Kristinebergs hälsocentraler där personal från Blå Kustens hälsocentral kommer att ta emot patienter.

Flyttar på måndag

Mottagningen flyttar måndagen den 6 april och det gäller tills vidare.

Blå Kustens hälsocentral finns sedan ett antal år tillbaka i lokaler på plan 6 i Oskarshamns sjukhus.

Varje dag tar man emot 80 personer som passerar genom sjukhuset för att komma till mottagningen.

Avsikten är att minska patientflödet inne på Oskarshamns sjukhus och därmed också smittrisken.

Förutom mottagning kommer också sedvanlig provtagningsverksamhet att ske vid Gripens och Kristinebergs hälsocentraler.

Däremot kommer det som vanligt att gå att ringa till Blå Kustens hälsocentral för rådgivning, receptförnyelse och andra frågor.

Det är en omfattande planering för de tre länssjukhusen som pågår just nu. På tisdagen tog krisledningsnämnden i Region Kalmar län flera beslut för att sjukvården på ett samlat sätt ska kunna hantera en situation med fler patienter som behöver vård för covid-19 i länet.

Så många kan få vård samtidigt

Det innebär att närmare 100 covid-19-patienter samtidigt ska kunna vårdas vid länets tre sjukhus, om det blir nödvändigt.

I första hand är det länssjukhuset i Kalmar som ska ta emot covid-19-patienter. Men om kapaciteten inte räcker till kommer covid-19-platser i första hand att inrättas vid sjukhuset i Västervik, men även Oskarshamns sjukhus kan bli aktuellt.

I Kalmar har infektionsavdelningen i dag 24 platser. I Kalmar och Västervik finns redan beredskap för att fler vårdplatser kan behövas. Det handlar om två avdelningar i Kalmar som kan göras om för covid-19-patienter och en avdelning i Västervik.

Avtal om specialfordon för sjukresor

Krisledningsnämnden godkände också ett avtal för sjukresor med specialtransporter för personer med misstänkt eller bekräftad covid-19.

Det rör sig om tre specialfordon som ska bemannas dygnet runt och placeras vid de tre sjukhusen för att kunna transportera misstänkta fall eller patienter med bekräftad covid-19 till rätt vårdenhet.

Chaufförerna förses med skyddsutrustning och kommer att få utbildning i regionens regi för att hantera smitta av covid-19.

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

Oskarshamns sjukhus. FOTO: PETER A ROSÉN
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS