Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Bildextra: Fågelklubben behöver hjälp med ny vandringsled vid Målsjön

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

RÖSTORP/KRISTDALA

Oskarshamnsbygdens fågelklubb behöver hjälp med att trampa upp en helt ny vandringsled vid Målsjön i byn Röstorp utanför Kristdala.

Oskarshamnsbygdens fågelklubb, OBF, har arbetat med att utveckla fågellokalen Målsjön sen slutet av 1980-talet. Initialt handlade det om att återskapa de igenvuxna sötvattenstrandängarna och hålla landskapet öppet. Nu satsar utvecklar OBF området för naturturism.

OBF satsar på Målsjön

De senaste åren har OBF sökt många stöd och bidrag för att utveckla fågellokalen berättar Jan Brenander, ordförande i OBF. Bland annat så har man restaurerat taken på den gamla ängsladan från 1834 samt linbastun. Det har byggts gärdsgård runt de nya fikaborden och området har fått nya informationsskyltar med qr-koder kopplade till den nya hemsidan.

Hjälp till att trampa upp leden

Sedan tidigare finns det en kort vandringsled på 1 km och en lite längre led på 2 km men nu arbetar OBF tillsammans med markägarna för att skapa en längre vandringsled. Den nya leden är 5,5 km lång och ringlar sig runt de unika sötvattenstrandängarna.

Gillar du att vandra så är du välkommen att hjälpa till med att trampa upp stigen. Följ den röda markeringen från fågeltornet mot och förbi Röstorp. När du stöter på den gula markeringen följer du den tillbaka till fågeltornet.

”Glöm inte att ta med fikakorgen” uppmanar Jan Brenander. OBF har nämligen satsat på praktiska fikabord som omges av gärdsgårdar intill fågeltornet.

Den nya vandringsleden ska på sikt förses med nya informationsskyltar och rastplatser, och i vårdagarna blir det en officiell invigning.

Fågelklubben visar upp leden

Jan Brenander och Bo Nilsén visar upp leden i samband med en rundtur med Niina Nordlund som arbetar med samverkansprojektet Mera ut på Oskarshamns kommun. Mera ut-projektet syftar till att stärka och bredda besöksnäringen i kommunen med naturturism.

Bo Nilsén och Jan Brenander vid fågeltornet som erbjuder fin utsikt över Målsjön.
Jan Brenander och Bo Nilsén är fullt utrustade för en vandringstur.
Den nya vandringsleden börjar på den röda leden och övergår till en orange markering.
Jan Brenander och Bo Nilsén blickar ut över Målsjön.
Vandringsleden går över både stock och sten.
OBF har investerat i nya fikabord som omges av en vacker gärdsgård. Här kan man fika medan man får fin utsikt över fågellokalen Målsjön.

FAKTA / OSKARSHAMNSBYGDENS FÅGELKLUBB

  • Oskarshamnsbygdens fågelklubb är en ideell förening som startade 1979.
  • Verkar för att skydda och utforska fågellivet i mellanlänet.
  • Arrangerar exkursioner, kurser, ringmärkning mm.
  • Aktivitetsgrupper för Vilthjälpen, Skogsgruppen och Målsjögruppen.
  • Läs mer om Målsjön på www.malsjon.com

TEXT

ANNICKA GUNNARSSON

annicka@oskarshamns-nytt.se

FOTO

NIINA NORDLUND

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS