Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Bostadspriserna steg under januari månad: ”En normal säsongseffekt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Bostadspriserna steg med 3 procent i januari i Sverige som helhet. Därmed bröts en flera månader lång period med fallande priser. Lägenhetspriserna steg med 3,5 procent och villapriserna med 2,7 procent. Större delen av uppgången kan dock tillskrivas en normal säsongseffekt.

Bostadspriserna steg med 3 procent i januari i Sverige som helhet. Därmed bröts en flera månader lång period med fallande priser. Med beaktande av bland annat säsongspåverkan, indikerar trenden mer eller mindre stillastående priser.

Talar inte för någon större uppgång

Sedan förra vårens toppnoteringar har bostadspriserna fallit med drygt 13 procent. Med hänsyn tagen till den höga inflationen är prisnedgången – alltså den reala – ungefär dubbelt så stor. 

– Prisuppgången på bostäder i januari kan till större delen tillskrivas en normal säsongseffekt. Priserna brukar hoppa upp i januari. I år kan möjligen ett visst uppdämt behov av att byta bostad efter en längre period av mycket låg omsättning också ha spelat roll. Att tolka prisuppgången i januari som ett glädjeskutt bör man därför vara försiktig eller åtminstone vänta lite med, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Utbudet är mycket större än normalt, försäljningstiderna är alltjämt fortsatt långa och antalet budgivare betydligt färre än normalt. Det talar inte för någon större uppgång i bostadspriserna framöver – men osvuret är bäst, säger Robert Boije.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS