Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

BUDGETFÖRSLAG: Centerpartiet vill ta bort parkeringsavgifterna i Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

”Över 3 miljoner mer till bildningsnämnden.”

Det är rubriken på ett pressmeddelande som Centerpartiet i Oskarshamns kommun skickade ut på måndagsförmiddagen.

I dag lämnade partiet in sitt budgetförslag för 2024.

Budgeten behandlas i fullmäktige i november.

”Tyvärr mäktar ju inte Tidö-regeringen med att ta sitt ansvar och stötta upp kommunernas ekonomi i stället för att prioritera sänkt skatt på plastpåsar och snus”

Magnus Larsson (C)

– Det är ett tufft ekonomiskt läge för Oskarshamns kommun, precis som för stora delar av övriga Kommunsverige, de kommande åren. Tyvärr mäktar ju inte Tidö-regeringen med att ta sitt ansvar och stötta upp kommunernas ekonomi i stället för att prioritera sänkt skatt på plastpåsar och snus, säger Magnus Larsson, gruppledare för Centerpartiet i Oskarshamns kommun.

Magnus Larsson (C)
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén

Trots det tuffa läget finns det en rad satsningar i Centerpartiets budgetförslag.

– Vi gör satsningar på cirka 7 miljoner kronor under 2024, detta finansierar vi genom att prioritera om i majoritetens förslag. Främst så minskar vi centrala kostnader i kommunstyrelsens verksamheter och i stället får ut pengarna till nämnderna, där vi tror att de kommer göra mer nytta, säger Magnus Larsson.

En stor satsning är ett tillskott på 3,4 miljoner kronor till bildningsnämnden.

”Vi vill förstärka elevhälsan”

Charlotte Sternell (C)– För det första så tar vi bort de besparingar som finns i majoritetens budget på budgeten för elevpeng och på fritidskontorets budget, det är en satsning på 1,4 miljoner, säger Charlotte Sternell (C), ledamot i kommunfullmäktige och andre vice ordförande i bildningsnämnden.

Charlotte Sternell (C)
Charlotte Sternell (C). Foto: Peter A Rosén

– Utöver detta så satsar vi ytterligare 1,2 miljoner på att höja elevpengen, det är viktiga resurser för att verksamheten fortsatt ska kunna utvecklas och erbjuda en bra och kvalitativ utbildning för våra elever. Vi vill också förstärka elevhälsan, en förstärkning som vi hoppas kommer att innebära att elevhälsan blir ännu mer tillgänglig för våra elever. Elevhälsan är en oerhört viktig verksamhet för att säkerställa att våra barn och ungdomar mår bra, säger Charlotte Sternell.

”Fortsatt skärgårdstrafik”

– Satsningen på bildningsnämnden innehåller också att vi vill förstärka stödet till studieförbunden med 200 000 kronor. Tyvärr har ju Tidö-regeringen kraftigt dragit ner stödet till folkbildningen och studieförbunden gör en väldigt viktig insats, dels för människors utveckling, dels för kulturlivet. När nu regeringen försöker slakta folkbildningen så känns det bra att vi kan göra en satsning i den kommunala budgeten för att stötta studieförbunden i Oskarshamns kommun, säger Magnus Larsson.

– Utöver tillskottet till bildningsnämnden föreslår vi att skrota införandet av p-avgifter i Oskarshamn, vi budgeterar också för att finansiera fortsatt skärgårdstrafik och för att återinföra resesubventionerna för studerande som Socialdemokraterna och Moderaterna tog bort inför årets budget, säger Magnus Larsson.

Vill öppna Hultgården

– Vi vill också se en satsning på näringslivsklimatet i kommunen, det märks tydligt i Svenskt Näringslivs ranking att det behövs. Vi vill ändra samhällsbyggnadsnämndens taxor i enlighet med arbetet att införa Rättviksmodellen i Oskarshamns kommun. Vidare noterar vi att Socialdemokraterna och Moderaterna vill höja kommunens koldioxidutsläpp genom att tekniska kontoret ska övergå från att köra maskinerna på HVO till fossil diesel, detta går i strid med det miljö- och klimatprogram som är beslutat av kommunfullmäktige och en försämring som naturligtvis inte kan ställa upp på, säger Magnus Larsson.

I samband med kommunfullmäktiges budgetmöte i november ska också investeringsbudgeten revideras.

– I vårt förslag är det väldigt små skillnader gentemot majoritetens förslag, vi skiljer oss dock på en väldigt viktig punkt, säger Magnus Larsson.

”Vi är helt enkelt oroliga att en nybyggnad av ett boende i Oskarshamn skulle innebära nya nedläggningar av boenden på landsbygden”

Magnus Larsson

Socialdemokraterna och Moderaterna vill satsa på att bygga ett nytt äldreboende i Oskarshamn.

– Vi håller med majoriteten om att det behövs fler platser, det är något som vi har påtalat i flera år. Vi vill dock inte i första hand bygga ett nytt boende i Oskarshamn – utan vi vill se en utbyggnad av våra befintliga mindre boenden så att dessa ska bli mer ekonomiskt hållbara. Dessutom vill vi se ett öppnande av Hultgården i Misterhult, säger Magnus Larsson.

– Vi är helt enkelt oroliga att en nybyggnad av ett boende i Oskarshamn skulle innebära nya nedläggningar av boenden på landsbygden. Vi såg ju hur det blev när boendet på Hantverksgatan öppnade. Trots att vi vid beslutet fick löften från Socialdemokraterna att det beslutet inte skulle innebära några nedläggningar på landsbygden så såg vi vad resultatet blev, tillägger Magnus Larsson.

+1
8
+1
0
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS