Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Byggebo får kritik för dåligt underhåll: ”Samtliga konstruktioner av trä är angripna av mögel”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

I ett klagomål gällande dåligt underhåll uppmanar en privatperson kommunen att ta ett beslut om ett ägardirektiv om att omgående påbörja underhållsarbetet på Byggebos fastigheter i Kristineberg och övriga fastigheter som ingår i allmännyttans bestånd.

Personen i fråga påpekar att Byggebo i sin egenreklam påstår sig vara ”bästa boendet” och ”Oskarshamns ledande samhällsutvecklare”.

Ett felaktigt påstående, anser personen, som vill ha ett svar från kommunen samt en presentation av underhållsplanen.

”Okulär besiktning”

”Innan ni avger svar vill jag att ni gör en okulär besiktning i området. Jag vill också att ni besöker andra bostadsområden som har ett väl fungerande underhåll av sitt fastighetsbestånd – exempelvis Åsa, Parkgatan, Södertorn bostadsrättsförening, Norrtorn och Norrbacka. Det finns säkert fler områden som har samma standard som de uppräknade”, skriver personen och fortsätter:

”Här redogör undertecknad för de brister som har upptäckts:

Byggnader utvändigt 1. Mossa på taken. 2. Hängrännor, stuprör ej rengjorda, några skadade. 3. Missfärgning av byggnadernas fasader. 4. Vissa fasader är skadade och puts lossnat. Betongfärg saknas. 5. Samtliga konstruktioner av trä är angripna av mögel och vissa är ruttna. 6. Konstruktioner av metall är rostangripna eller saknar färg pga skada. 7. Plåtkonstruktioner har färgen flagnat och många är plåtrena. Yttre miljö 1. De flesta hårdgjorda ytor med marksten är missfärgade. Betongplattor har gått isär. 2. Viss marksten har betongen lossnat och hål har bildats. Detta kan medföra olycka. 3. Pållare påkörda vid molokerna. Ej återmonterade. 4. Vissa vegetationsytor med tillhörande utrustningar är dåligt underhållna. Jag har upptäckt att många fasader som ligger utmed trafikerade gator är mer underhållna. Detta liknar andra länder som har detta system. Undertecknad vill i samband med detta ge en historik. Jag var med när Oskarshamnsmodellen genomfördes. Vi påbörjade ombyggnaden år 1989 och då var detta hus endast 20 år gammalt. I dag är det 33 år sedan. Jag vill nog påstå att byggnaderna och yttre miljön var något bättre än vad det är idag. För några år sedan revs ett höghus pga mögel, är det tanken att dom som är angripna ska också rivas?”, skriver personen i fråga.

Oskarshamns kommuns ägardirektiv för det allmännyttiga bostadsbolaget reviderades i fullmäktige i mars, vilket vi har skrivit om.

Kustlandspartiet ville då se ett tillägg, med en punkt om ett försköningsprogram gällande fasader och yttre miljö i ägardirektivet – för att öka attraktiviteten.

Det slutade med en votering, där Kustlandspartiet förlorade med siffrorna 2–44.

”Ren lögn”

– Bolaget har verkligen satsat ekonomiska resurser på att rusta upp och jobba med förebyggande underhåll. Men det är ett stort bostadsbestånd – allt kan inte göras över en natt. Det finns säkert något fönsterbleck i bostadsbeståndet där färgen har flagnat –  precis som det gör i andra bostadsbestånd. Jag tycker faktiskt att planen som bolaget har, för att sköta och underhålla sina fastigheter, är bra – men ingenting får fallera, så att vi får områden som inte är attraktiva eller som upplevs som ruggiga. Men jag tycker faktiskt att Byggebo håller hög klass över lag på sina fastigheter. Vi ska vara stolta över den skötsel som bolaget har på sina fastigheter, sa kommunstyrelsens ordförande Andreas Erlandsson (S) när frågan debatterades i fullmäktigeförsamlingen.

Privatpersonen kommenterar Erlandssons uttalande i klagomålet:

”Det anser jag är ren lögn. Enligt mitt brev så är det mycket allvarligare problem.”

Foto: Peter A Rosén (hyreshus i Kristineberg)

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS