Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Carl Dahlin (M) och Lars Engsund (M) skriver på ON Debatt: Skattemedel till jobbinsatser före knyppling

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

Det till Centerpartiet knutna Studieförbundet Vuxenskolan och dess ordförande Lisbeth Lennartsson, före detta kommunalråd (C) i Borgholm, menar i en insändare (i ON 22/9) att regeringens minskade anslag till studieförbunden är ett är svek mot folkbildningen.

För det första, regeringen skjuter i dessa tuffa ekonomiska tider till 100 miljoner kronor årligen till folkhögskolorna och yrkesvux för att utbilda folk till ett yrke som ska leda till egen sysselsättning.

”I tider då vi inte kan ge allt till alla är det vår prioritering att satsa skattemedel på sådant som ska leda till jobb, snarare än kurser där man ska koka karameller, knyppla eller tova jultomtemössor”

Carl Dahlin (M) och Lars Engsund (M)

För det andra, i tider då vi inte kan ge allt till alla är det vår prioritering att satsa skattemedel på sådant som ska leda till jobb, snarare än kurser där man ska koka karameller, knyppla eller tova jultomtemössor.

Alla som jobbar och har jobbat (pensionärer) får för det tredje dessutom skattelättnader i form av bland annat jobbskatteavdrag vilka man kan betala för Centerpartiets vuxenutbildnings kurser i fermentering (Vimmerby), meditationsteknik (Nybro), vävstuga (Västervik) eller biodling (Högsby).

”Fusk och oegentligheter”

För det fjärde har fusk och oegentligheter präglat studieförbunden – både religiösa och politiska – under lång tid, vilket få kan ha missat.

Det är så pass allvarligt att den statlige utredaren Christer Nylanders utredning om studieförbundens effektivisering har fått ett tilläggsuppdrag att se över transparensen – vilket är givet när betydande delar av medlen inte kan redovisas vad de gått till, enligt Riksrevisionens granskning.

”Vill Centerpartiets Studieförbund Vuxenskolan ha ökade anslag till sina kurser bör de rikta in sig på utbildningar som leder till jobb”

Att anslagen minskas tills man vet var och vad pengarna faktiskt går till, tror vi de flesta tycker är rimligt.

Slutligen. Skattemedel till vuxenutbildningar bör fokuseras på insatser som leder till ökad sysselsättning.

Vill Centerpartiets Studieförbund Vuxenskolan ha ökade anslag till sina kurser bör de rikta in sig på utbildningar som alltså leder till jobb.

Vill de ha pengar till att knyppla, meditera, odla eller göra praliner är det nog bättre de vänder sig till sitt eget parti som har bland de största och starkaste partikassorna i världen.

Carl Dahlin (M), regionråd med ansvar för folkbildning

Lars Engsund (M), riksdagsledamot

Carl Dahlin (M)
Ölänningen Carl Dahlin (M) är regionråd i Region Kalmar län. Foto: Peter A Rosén
Lars Engsund (M), riksdagsledamot från Oskarshamn
Lars Engsund (M), riksdagsledamot från Oskarshamn. Foto: Moderaterna

Genrebild: Freepik (överst)

+1
8
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS