Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centerås blev Sosseås: ”Det var en jäkla smäll”, säger Mönsterås kommunalråd Anders Johansson (C) i en stor intervju

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS

Efter omkring 30 år har Centerås återigen förvandlats till Sosseås.

Socialdemokraterna är tio procentenheter större än Centerpartiet i fullmäktige i Mönsterås kommun, enligt det preliminära valresultatet.

Men kommunalrådet Anders Johansson (C) kastar inte in handduken i första taget. Han är inställd på att sitta kvar på sina förtroendeuppdrag.

Det betonar han i en stor intervju med Oskarshamns-Nytt på onsdagsmorgonen.

Att ge upp är den enklaste utvägen, konstaterar han.

”Jag har alltid sagt att min plats står till förfogande

ANDERS JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Den vägen har jag aldrig föredragit. Jag har alltid sagt att min plats står till förfogande, varje dag – året runt, om jag inte har partimedlemmarnas förtroende. Min plats står till förfogande den dagen jag inte har medlemmarnas förtroende.

– Så länge jag har deras förtroende, så kommer jag att fortsätta att ta ansvar för att driva den här processen framåt och se till att vi får ett väldigt bra lag som kan driva politiken framåt i Mönsterås kommun – för hela kommunens bästa, säger Anders Johansson.

”Då var det jobbigt”

Centerpartiet landade på 24,5 procent av rösterna i kommunfullmäktigevalet, enligt det preliminära resultatet (de återstående rösterna räknas i dag, onsdag). I förra valet, 2018, fick partiet hela 38,91 procent, vilket gav Centern 19 platser i det högst beslutande organet.

Som det ser ut just nu tappar centerpartisterna sju platser.

– Det var en jäkla smäll för oss i söndags kväll. Då var det jobbigt. Och vi måste naturligtvis vara ödmjuka inför det valresultatet. Vi ska också göra en noggrann analys, säger Anders Johansson, som konstaterar att Centern nu måste förhålla sig till den nya spelplanen.

Mönsterås är inte Centerås längre. Hur ser du på det?

– Efter det här finns vi inte bland de kommuner med de allra högsta Centersiffrorna. Det finns kommuner där Centerpartiet går framåt. Men, nej, jag ser det här som en nystart. Vi kommer att jobba på ett annat sätt framöver. Vi måste vara ödmjuka inför det här valresultatet.

”Tre fjärdedelar av våra väljare är egentligen inte centerpartister. Men de litar på vår förmåga i kommunen”

Minus sju mandat – hur förklarar man det?  

– Det är klart att det finns många olika bitar. Jag har själv en lista här, på tolv saker. Men för att analysen ska bli så korrekt som möjligt, så är det viktigt att det får gå lite tid först. Sedan ska vi sätta oss ner och jobba igenom det här. Det är något som vi som parti måste göra på alla nivåer.

”Gott betyg”

– Men vi ser att det här är ett genomgående mönster i alla de stora centerkommunerna, i princip. Jag tänker på kommuner där Centerpartiet har haft ett starkt förtroende i kommunvalet – samtidigt som man ofta har haft lägre siffror i riksdagsvalet. På riksnivå har vi i dagsläget 6,7 procent av rösterna. Och i fullmäktigevalet i Mönsterås har vi 24,5. Vi har alltså fyra gånger så många väljare i kommunvalet som i riksdagsvalet. Det är ändå ett gott betyg till oss i kommunen.

– Tre fjärdedelar av våra väljare är egentligen inte centerpartister. Men de litar på vår förmåga i kommunen, säger Anders Johansson.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna kan jubla över fler mandat i fullmäktige. Kan vindkraften ha varit en av de avgörande frågorna för väljarna? Är det en av dina tolv punkter?

– Om vindkraften finns med på min lista? Den är svårbedömd. Jag förväntade mig att vi skulle tappa något till våra alliansvänner. Det är det mönstret vi ser i alla stora Centerkommuner. Vi anser att vi är ett borgerligt parti. Vi har en politik som är tydligt borgerlig – men en del borgerliga väljare kanske inte uppfattar oss som ett borgerligt parti längre. Det kan vara en förklaring. Det kan också handla om det tråkiga politiska klimatet och den tråkiga politiska retoriken på riksplanet.

”Inte svängt åt vänster”

– De retoriska motsättningarna mellan partierna har blivit starkare. Då tror jag att det kan kännas svårare att lägga sin röst på ett annat parti än det egna i kommunvalet. Man tycker kanske lite illa om ett annat parti, i större utsträckning än tidigare. Röstsplittringen är inte längre lika stor.

– Sedan kan vindkraften vara en av de lokala frågorna som har påverkat valresultatet.

Hur ser du på Centerpartiets vänstersväng på riksnivå?

– Politiskt sett har vi inte svängt åt vänster. Däremot har vi tvingats att välja mellan två jobbiga alternativ. Därför har vi placerats på vänstersidan.

Annie Lööf föredrar Magdalena Andersson (S) som statsminister…

– Ja, men vi uppfattar oss som ett borgerligt parti. Jag har dock förståelse för att ett flertal väljare tvekar och undrar om vi verkligen är det.

”Jag tror definitivt att hon kan sitta kvar”

Kan Annie Lööf sitta kvar som partiledare för Centern?

– Ja, det tror jag absolut. Men vi kommer att göra valanalyser. Vi måste förstås få svar på vad som har gått fel. En partiledardiskussion är en intern diskussion – men jag tror definitivt att hon kan sitta kvar. Jag tror inte att man ska föra en persondiskussion i det här läget.

– På riksplanet har vi haft väldigt få vänner. Vi positionerar oss som ett mittenparti – och det innebär att man får stryk, både från vänster och höger. Det är naturligtvis en extremt utsatt position, rent politiskt. Det är jobbigt att stå i mitten och ta kritik från båda hållen.

Socialdemokraterna är, enligt de preliminära siffrorna, tio procentenheter större än Centerpartiet i fullmäktige i Mönsterås. Hur ser du på det?

– Ja, jag gratulerar Socialdemokraterna till ett väldigt bra val. De tar nu tillbaka större delen av nedgången som de drabbades av i förra valet.

”Vi räknar med att fortsätta i en allians”

Är ett förlängt allianssamarbete nummer ett för er?

– Ja, absolut. Vi räknar med att fortsätta i en allians. Vi har ändå fått det förtroendet av väljarna – även om stödet för alliansen har sjunkit lite, svarar Anders Johansson, som betonar att alliansen (Centerpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna) trots allt är den största partigrupperingen i kommunen.

”Tungt nederlag”

– Det är naturligt att vi fortsätter tillsammans. Vi hade en likartad situation 2014. Då hade vi faktiskt ett minoritetsstyre, med våra 24 mandat. Men den gången lyckades inte Sverigedemokraterna fylla sin sista plats i fullmäktige. Därmed var det 24–24 under den mandatperioden.

– Det var ett tungt nederlag för oss centerpartister. Men alliansen är alltjämt det största budgetalternativet. Och hälften av Sveriges kommuner har minoritetsstyren. Jag tror att det kommer att vara fler än hälften när vi har formerat oss efter det här valet.

Jag intervjuade Robert Rapakko (S) i går. Han sa att Centern står inför två valmöjligheter i kommunen – att stoppa sossarna eller att släppa fram Sverigedemokraterna som vågmästare. Hur ser du på det?

– Ja, säger Anders Johansson och skrattar.

Anders Johansson (C). Foto: Peter A Rosén

”Det är klart att Robert tycker att det är jobbigt nu”

– Det är klart att Robert tycker att det är jobbigt nu. Socialdemokraterna har gjort ett väldigt bra val – men alliansen är ändå större. Det är klart att det är en jobbig situation. Då kan det komma sådana uttalanden.

”Kan vara vem som helst”

– Säg att vi har tre budgetalternativ. Då kan man se Sverigedemokraterna som vågmästare – men man kan lika gärna se Socialdemokraterna som vågmästare. Det kan vara vem som helst av dem. På kommunal nivå är inte det här en jättestor förändring. Och det vet Robert. Det kommer kanske att märkas vid några enstaka tillfällen per år. I värsta fall skulle Sverigedemokraterna kunna rösta med Socialdemokraterna vid något eller några tillfällen. Det kan jag hantera. Och det kan nog även Robert leva med.

Anders Johansson understryker att han och Centerpartiet alltid strävar efter så stor enighet som möjligt inom kommunpolitiken.

”98 eller 99 procent av besluten är enhälliga”

– 98 eller 99 procent av besluten är enhälliga. När det gäller de återstående besluten, så finns det kanske två eller tre alternativ. Och, ja, vid något tillfälle kan Sverigedemokraterna naturligtvis välja att rösta på Socialdemokraternas förslag. Men jag kan leva med det. Och Robert kan nog leva med att han får stöd av Sverigedemokraterna vid enstaka tillfällen.

Robert Rapakko försöker locka över dina alliansvänner i Kristdemokraterna och Moderaterna till ett S-samarbete. Hur ser du på det?

– Ja, han får svara för sig. Och Moderaterna och Kristdemokraterna får svara för sig. Jag kommenterar inte det. De får kommentera sina förhandlingar. Jag kommenterar vår inriktning i det här.

Skulle man kunna tänka sig någon form av regnbågskonstellation – där alla, utom SD och Vänsterpartiet, ingår i majoriteten? Alliansen plus Socialdemokraterna, således.

– Det finns naturligtvis ett antal lösningar. Men jag tänker inte spekulera kring några sådana. Vi är öppna för diskussioner. I det här läget för vi dock samtal med våra allianskamrater.

”Jag har inget emot Socialdemokraterna på något sätt”

Socialdemokraterna plus Centerpartiet är också en tänkbar variant. Ni får hela 29 mandat tillsammans…

– Ja, jag har inget emot Socialdemokraterna på något sätt. Det skulle säkert gå alldeles utmärkt – men en allians är vårt förstahandsalternativ, svarar Anders Johansson.

Kommer ni att prata med Socialdemokraterna över huvud taget? Robert Rapakko sa att ni inte verkar vara så sugna på att träffa Socialdemokraterna…

– Vi har haft en allians innan – och för mig handlar det om etik och moral. Vi pratar med alliansen först och främst. Det är något som vi är överens om att göra. Hittar vi en lösning där, så för vi inte några andra samtal. Och jag är övertygad om att vi kommer att hitta en lösning tillsammans med våra allianskamrater.

Men ni kommer inte att prata med Sverigedemokraterna – för att försäkra er om ett stöd därifrån?

– Nej, så kommer vi inte att lägga upp det. Vi kommer i sådana fall att lägga upp det utifrån ett minoritetsstyre, säger Anders Johansson.

Anders Johansson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS