Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centern replikerar på en debattartikel från Moderaterna: Det är en slakt av folkbildningen!

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

DEBATTARTIKEL

De moderata politikerna Lars Engsund och Carl Dahlin har i en debattartikel publicerad i ON gett sitt fulla stöd till regeringens och SD:s totala slakt av folkbildningen.

Vi blir både förvånande och förfärade över den argumentation som dessa herrar bedriver, den känns som hämtad direkt från SD:s partiprogram – och vi kan konstatera att det moderata parti som vi gladeligen samarbetade med under alliansåren är totalt bortblåst.

Studieförbunden är en viktig grundpelare för den svenska folkbildningen.

De är organisationer som främst erbjuder människor en möjlighet att förkovra sig och utveckla sig själva och växa som människor.

Det är också en oerhört viktig mötesplats för många grupper i samhället.

Dessutom är studieförbunden viktiga kulturarrangörer runt om i vårt län och land.

”Studieförbunden har historiskt varit en plats som främjat ett fritt tänkande, något som Moderaterna en gång i tiden främjade – men idag totalt har övergett till förmån för en ny dogm där alla ska tycka precis som Sverigedemokraterna…”

Karin Helmersson (C) och Magnus Larsson (C)

Studieförbunden har historiskt varit en plats som främjat ett fritt tänkande, något som Moderaterna en gång i tiden främjade – men idag totalt har övergett till förmån för en ny dogm där alla ska tycka precis som Sverigedemokraterna…

Förlåt, vi menar Moderaterna.

”Sänkt skatt på plastpåsar och snus”

Det blir ett mer stängt och slutet samhälle med den politik som Engsund och Dahlin driver.

”Vi vill prioritera riktiga jobb”, säger Engsund och Dahlin.

Den prioriteringen ser vi ju i regeringens budget där vi under de två kommande åren ser att det satsas över 1,5 miljarder på sänkt skatt på plastpåsar och snus.

Vilka ”riktiga jobb” är det som denna prioritering skapar?

I sitt utspel så skjuter herrarna Dahlin och Engsund in sig på Studieförbundet Vuxenskolan och hänvisar till att det är Centerpartiets studieförbund och om de vill ha mer pengar så kan de gå till sitt ”moderparti”.

Detta uttalande är ett bevis på den totala okunskap som dessa båda har och man kan tycka att har man inte bättre kunskap än så borde man hålla sig borta från debatten.

SV har tre grundorganisationer – det är Centerpartiet, Liberalerna och LRF.

Utöver dessa finns en hel rad samarbetsorganisationer där vi i listan hittar bland annat olika patientföreningar, pensionärsorganisationer, internationella intresseorganisationer och Kristdemokraterna.

Är ju inte utan att vi undrar hur Engsunds och Dahlins regeringskompisar i Liberalerna och Kristdemokraterna ställer sig till deras totala svartmålning av SV:s verksamhet.

”Förakt”

Deras argumentation visar också på ett förakt för det kulturarv i länet som studieförbunden genom årtionden varit med och stöttat och utvecklat.

I sin debattartikel så lyfter också Engsund och Dahlin att de genomför en satsning på folkhögskolorna och att de visst värnar om folkbildningen.

Detta är inget annat än ett försök att föra medborgarna bakom ljuset. För det som dessa bägge herrar inte berättar är att TIDÖ-regeringen och SD i budgeten för 2023 sänkte anslagen till folkhögskolorna med 500 miljoner, i budgeten för 2024 skjuter man till 100 miljoner.

”Vi i Centerpartiet väljer en annan väg och kommer fortsätta att värna folkbildningen i Sverige och Kalmar län”

Det är en enkel matematik som även Dahlin och Engsund borde klara av, tar man bort 500 miljoner och sedan ger 100 miljoner så blir det fortfarande minus 400 miljoner.

Vi beklagar att Moderaterna nu har sällat sig till dem som vill slakta folkbildningen och som vill begränsa folkbildningens utbildningar och fria tänkande.

Vi i Centerpartiet väljer en annan väg och kommer fortsätta att värna folkbildningen i Sverige och Kalmar län.

Karin Helmersson (C)

Vice distriktsordförande och ordförande i regionala utvecklingsnämnden

Magnus Larsson (C)

Kulturpolitiskt ansvarig i distriktsstyrelsen för Centerpartiet i Kalmar län

Regionråd Karin Helmersson (C)
Karin Helmersson (C). Foto: Region Kalmar län
Magnus Larsson (C) talar på ett fullmäktigemöte i Oskarshamn
Magnus Larsson (C). Foto: Peter A Rosén
+1
1
+1
4
+1
0
+1
4
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS