Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Centerpartiet i länet om slutförvarsfrågan: ”Äntligen”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

”Så kom då äntligen beskedet från regeringen om en tidsplan för beslutet om slutförvaret av uttjänt kärnbränsle. Efter mycket om och men så fastställer regeringen nu en tidsplan, det är positivt men vi hade förväntat oss mer. Beslutet om slutförvar har fått dröja alldeles för länge eftersom Miljöpartiet med förre klimat- och miljöministern Per Bolund i spetsen har blockerat frågan. Det är bra att vi nu får en tidsplan men vi konstaterar att regeringen fortsätter att förhala frågan”, skriver Centerpartiet i länet i ett pressmeddelande på onsdagen.

 – Vi i Centerpartiet har under en längre tid skjutit regeringen framför oss i den här frågan och nu verkar det som att proppen släppte när Miljöpartiet lämnade regeringen. Men vi kommer att fortsätta att driva frågan fram till slutet av januari. Vi förväntar oss ett positivt beslut den 27 januari. Det är dags att regeringen nu tar bort det ”svarte-petter kort” som Oskarshamns kommun har blivit sittande med alldeles för länge. Det är en moralisk seger för Oskarshamn och Kalmar län, säger Anders Åkesson (C), riksdagsledamot från Kalmar län.

Anders Åkesson (C). Foto: Peter A Rosén

”Saktfärdighet”

”Centerpartiet har genom Anders Åkesson drivit på frågan kring slutförvaret under en längre tid genom frågor och interpellationer i riksdagens till ansvarig minister och det ledde slutligen fram till att en anmälan till konstitutionsutskottet mot Per Bolund också lämnades in tidigare i år. Centerpartiet i Kalmar län anser att beslutet om slutförvar borde ha kommit för länge sedan för att skapa bättre förutsättningar att planera arbetet. Inte minst för Oskarshamns kommun och deras invånare som är en av de kommuner som under väldigt lång tid tagit ett stort ansvar för att driva denna nationella fråga framåt. Den saktfärdighet som regeringen under den här tiden har visat har riskerat att Oskarshamns kommun blir en allt annat än säker plats för atomsopor, då det länge har sett ut som att det mellanlager av uttjänt kärnbränsle som finns i kommunen i praktiken skulle bli ett slutförvar”, skriver Centerpartiet.

”För oss har det varit självklart att regeringen ska fatta ett så snabbt beslut som möjligt”

STIHNA JOHANSSON EVERTSSON (C)

 – För oss har det varit självklart att regeringen ska fatta ett så snabbt beslut som möjligt och vi kan konstatera att ansökan har legat redo för beslut under en lång tid på regeringens bord, därför har också Centerpartiet varit drivande i frågan. Äntligen tar regeringen nu sitt ansvar och går till beslut, nu fattas det bara ett godkännande av SKB:s ansökan för att samtidigt lyfta bort ett tungt ansvar från Oskarshamns kommun och Kalmar län, säger Stihna Johansson-Evertsson (C), distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län och riksdagskandidat.

Stihna Johansson Evertsson (C). Foto: Peter A Rosén

”Det är inte bara en fråga som rör Oskarshamns kommun utan den berör hela Kalmar län”

KARIN HELMERSSON (C)

– Det är inte bara en fråga som rör Oskarshamns kommun utan den berör hela Kalmar län. Dels genom att vi nu förhoppningsvis får en klarhet i att slutförvarssystemet kommer i gång på ett bra sätt – men också genom att processen nu går vidare och att stora investeringar kommer att göras i Oskarshamns kommun som leder till flera viktiga arbetstillfällen i mellanlänet, därtill kommer också arbetstillfällen som skapas hos underleverantörer. Därför har också Centerpartiet genom Region Kalmar också tryckt på för en snar lösning på frågan, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Karin Helmersson (C). Foto: Peter A Rosén

”Centerpartiet i Kalmar Län förväntar sig att beskedet den 21 januari kommer att bli ett godkännande för slutförvaret samt godkännande av inkapslingsanläggningen i Oskarshamn – och vi ser fram emot den fortsatta processen som ska leda fram till att det utbrända kärnbränslet nu kan förvaras på ett långsiktigt och säkert sätt. Detta är en fråga som dagens generation politiker har ärvt och det känns skönt att vi nu förhoppningsvis inte behöver lämna det vidare till kommande generationer”, skriver Centerpartiet.

Foto: SKB/Lasse Modin (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS