Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Centrum för ny energiteknik lockar KTH-studenter till Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Genom Centrum för ny energiteknik, CNETO, har ett 20-tal studenter från KTH genomfört examens- och studentarbeten tillsammans med företag i Oskarshamn; Byggebo, Oskarshamns Energi, Oskarshamns kommun, Saft, Scania och Smålandshamnar.

Den 12-13 juni besökte 20 av studenterna Oskarshamn tillsammans med tre lärare från KTH. Den första dagen fick studenterna ta del av drift- och produktionsmiljön hos Oskarshamns Energi och Saft genom guidade visningar med massor av nyttig information för blivande ingenjörer. Efter det fick studenterna en stadsvandring tillsammans med Attraktiva Oskarshamn som också berättade om Oskarshamn som stad och de möjligheter som finns till arbete och boende.

Viktiga tekniska frågeställningar

Dag två var vikt åt redovisning av de sju examensarbeten och studentprojekt som genomförts under våren. Arbeten om bland annat energioptimering i fastigheter, laddinfrastruktur för tunga fordon och elektrifiering av hamnområdet.

– Det är fantastiskt att se att våra studenter genom vårt organiserade samarbete ha möjlighet att bidra med att lösa viktiga tekniska frågeställningar i Oskarshamn. Det rör bland annat laddstationer, elektrifiering och utbyggnad av hamnen. Det ger studenterna en utmärkt grund att stå på för sin vidare utveckling och samtidigt kommer deras arbeten till direkt nytta. Vi på KTH är väldigt glada att få vara delaktiga i Oskarshamns utveckling, säger Björn Laumert, prefekt Institutionen för energiteknik, KTH och föreståndare för Centrum för ny energiteknik, CNETO.

– Studenterna vi fick lyssna på presenterade spännande tankar och idéer kring bland annat energifrågan i hamnen samt elektrifiering vilket ger CNETO nya perspektiv inom området. Att låta studenter fördjupa sig i en beskriven problembild är att bra sätt för företag att bygga relationer med skolor samtidigt som man får en grundlig undersökning av sin problembild, säger Pernilla Zackrisson, Manager Sustainability, Scania CV AB.

– Det var både intressant och roligt att ta del av de resultat som studenterna kommit fram till och det finns också mycket att jobba vidare med. Ett bra samarbete med akademin kring konkreta frågeställningar tror jag kommer att vara en viktig del i att lösa utmaningarna kring elektrifiering och grön omställning, säger Jöns Wahlström, VD Oskarshamns Energi.

FAKTA / CNETO

CNETO är en samverkansplattform mellan offentlighet, akademi och näringsliv med syfte att stärka utvecklingen i Oskarshamn för en hållbar och klimatneutral framtid. CNETO ska

  1. Initiera projekt för ny energiteknik
  2. Utveckla spetsutbildningar
  3. Stärka ett ekosystem för nyföretagande

CNETO är en mötesplats som bryter barriärer och är en stark röst för målinriktad förnyelse. CNETO marknadsför Oskarshamns infrastrukturer och skapar synergier för deras användning.

Foto: Oskarshamns kommun

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS