Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

CHOCKEN FÖR SMÅHUSÄGARE: EU-krav kan kosta dig upp till 550 000 kronor i renoveringar

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

Om ditt hus inte redan har energiklass A kan du som småhusägare tvingas lägga upp till 550 000 kronor i renoveringar för att nå upp till ett nytt EU-krav enligt Villaägarna. Oavsett om det rör sig om ett torp från 1800-talet eller ett radhus från 60-talet så ska samtliga byggnader uppnå energiklass A år 2050 för att Europa ska nå målet om att bli världens första koldioxidneutrala kontinent.

Senast år 2050 ska Europa bli världens första koldioxidneutrala kontinent enligt EU. För att nå målet kom den ”europeiska gröna given”, ett paket med politiska initiativ för att uppnå ett klimatneutralt Europa. För att nå målet är en del att energieffektivisera byggnader i EU-länder.

Villaägarna har lyft den aktuella frågan som innebär att 46 procent av Sveriges bostäder måste renoveras för att uppnå energiklass D senast år 2033 och år 2050 ska samtliga byggnader uppnå energiklass A. Målsättningarna blir sannolikt en mycket dyr historia för Sveriges husägare då kraven gäller oavsett om det är torp från 1800-talet eller radhus från 60-talet.

Dyra renoveringar för villaägare

Villaägarna har räknat ut att det kommer att kosta cirka 550 000 kronor för den som äger ett hus på 100 kvadratmeter i energiklass G att få den till energiklass D. Bland de åtgärder som sannolikt behöver utföras är att tilläggsisolera vind och ytterväggar, byta fönster och ventilation.

Enligt Villaägarnas samhällspolitiska expert Jonathan Lindgren så är de dyra renoveringarna som svenska småhusägare kommer att drabbas av är orimliga.

”Svenska byggnader är redan idag så gott som utsläppsfria. I EU är de genomsnittliga utsläppen av växthusgaser för uppvärmning och nerkylning av bostadshus cirka 700 kilo växthusgaser per person och år. I Sverige är motsvarande utsläpp endast 26,2 kilo. Det utgör inte ens fyra procent av genomsnittet”, säger Jonathan Lindgren.

”Det aktuella direktivet från Bryssel bygger på två ben, dels att minska energiförbrukningen vilket är vad vi för närvarande mäter. Det andra benet är klimatprestandan – vad vår energiförbrukning medför för konsekvenser för utsläppen av koldioxid. Sveriges nuvarande sätt att energiklassificera byggnader tar dock inte hänsyn till att våra fastigheter har så pass hög klimatprestanda”, säger Jonathan Lindgren .

Villaägare prioriterar redan energieffektivisering

”Att tvinga hushåll vars ekonomi redan är ansträngd till dyra renoveringar är att forcera en utveckling och kräva för mycket. Villaägare runtom i Europa är redan väldigt angelägna om att energieffektivisera. Man gör så gott man kan utifrån sin plånbok, särskilt efter att ha sett hur elpriserna kan slå. Att införa politiska piskor i det här läget är väldigt onödigt”, säger Jonathan Lindgren.

Enligt Villaägarna så är energiklassningarna i Sverige är redan mycket strängare än i övriga EU-länder. Det betyder att svenska byggnader kommer behöva renoveras till en ännu högre standard. För att färre byggnader ska tvingas till överdrivna renoveringar har regeringen gett Boverket i uppdrag att se över energiklassningen innan EU-direktivet träder i kraft, vilket sannolikt sker vintern 2024.

EU:s krav måste anpassas

Villaägarna vill att EU:s krav ska anpassas till de svenska förutsättningarna.

”Villaägarna kräver att den svenska regeringen i de återstående förhandlingarna kring direktivets utformning är tydlig med att direktivet anpassas efter nationella förutsättningar. Bara då kan energi- och klimatmål nås på ett samhällsekonomiskt vettigt sätt. Vi välkomnar också en omklassning från Boverket som tar fasta på både klimatprestanda och som energiprestanda i det svenska fastighetsbeståndet”, avslutar Jonathan Lindgren.

Villaägarna har räknat ut att det kommer att kosta cirka 550 000 kronor för den som äger ett hus på 100 kvadratmeter i energiklass G att få den till energiklass D till år 2033 och år 2050 ska alla småhus ha energiklass A enligt EU-kravet.

Hus med energicertifiering

Källa: Villaägarna

Foto: Freepik

+1
1
+1
0
+1
0
+1
6
+1
1
+1
2
+1
33

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS