Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Därför riskerar nyare bilar att beläggas med körförbud år 2025

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Utan 2G-3G riskerar säkerhetssystem i bilen fallera. Därför kan nedstängningen av de svenska näten påverka många bilägare. ”Bilen kan beläggas med körförbud”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

Mobilnäten 2G och 3G ska släckas ned 2025 och övergången till 4G riskerar att drabba många svenska bilägare. Förutom rena komfortfunktioner, som exempelvis fjärrstyrd parkeringsvärmare, riskerar bilägare i förlängningen körförbud om bilens eCall-knapp för nödanrop slutar att fungera.

Obligatoriskt för nya bilar

Sedan den 31 mars 2018 är säkerhetssystemet obligatoriskt för nya bilar och krävs för att klara kontrollbesiktningen. Sedan dess har det sålts drygt 1,6 miljoner personbilar i Sverige. Hur många bilar som riskerar att drabbas av störningar är oklart.

– Fungerar inte eCall underkänns fordonet med anmärkning utan krav på efterkontroll, varpå bilägaren har eget ansvar att snarast åtgärda bristen. Är felet kvar vid nästkommande besiktning kan det tillkomma krav på efterkontroll. Går felet inte att rätta till beläggs bilen med körförbud och får inte framföras på väg, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Trafiksäkerhetskrav ska uppfyllas

Branschförbundet Mobility Swedens medlemmar, biltillverkarna och bilimportörerna, arbetar med frågan men har ingen gemensam agenda: vilka bilmärken och modeller som riskerar att drabbas skiljer sig åt. Vissa bilmodeller klarar automatiskt att gå över till 4G, andra är inte ens kompatibla med 2G eller 3G medan en del bilmodeller helt saknar teknik för att kommunicera över 4G. I den sistnämnda gruppen finns dels bilmärken som säger sig vara på gång med en teknisk lösning, medan andra menar att de inte kommer att uppgradera bilarna.

– Bilar som inte uppfyller sitt typgodkännande får inte rulla på vägarna, tillsynsansvaret för detta är Transportstyrelsens. Men det är viktigt att enskilda bilägare inte kommer i kläm. Transportstyrelsen måste kräva av biltillverkarna att bilarna uppfyller gällande trafiksäkerhetskrav, nollvisionen medger inget annat, säger Carl-Erik Stjernvall.

Svenska nät stängs ner 2025

Det pågår ett EU-gemensamt arbete för att se över reglerna och hanteringen av SOS-funktionen eCall, men för svenska bilägare kommer förändringen ändå att medföra särskilt krångel eftersom de svenska näten stänger redan 2025, i stället för 2029 som i övriga EU. För att informera om förändringarna i Sverige har telekombranschen skapat en särskild webbplats, bytnät.nu.

Hur många bilar totalt sett är drabbade?

Bara sedan kravet på eCall infördes 2018 har det registrerats cirka 1,6 miljoner personbilar. Utöver dessa kan även äldre bilar drabbas av fel på komfortfunktioner eller eCall. Även om systemet inte var obligatoriskt innan 2018 kan det anses utgöra en brist hos fordonet om funktionen uteblir, exempelvis om man köpt en begagnad bil som säljaren lovat ska ha eCall.

Vilka bilar riskerar att få körförbud?

Bilar som tagits i trafik efter den 31 mars 2018 och som har krav på funktionell eCall vid kontrollbesiktningen, men som inte är kompatibla med 4G-nätet.

Hur vet jag om min bil påverkas?

Man måste fråga biltillverkaren. Det är en svår fråga att svara på eftersom det beror på utrustningen i bilen, vilka funktioner den har som att exempelvis låsa eller låsa upp via en app eller hur systemet för eCall var utformat då bilen tillverkades.

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
1
+1
3
+1
2
+1
3
+1
12

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS