Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Därför säger L, KD, C och V nej till inviten från SD i Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Nej, de övriga oppositionspartierna är inte intresserade av en överenskommelse med Sverigedemokraterna i frågan om de nedlagda äldreboendena i Misterhult.

Det framgick under ett möte på onsdagen, då de fem oppositionspartierna – Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Vänsterpartiet – deltog på ett möte med flera föreningar i Misterhultsbygden.

– Vi diskuterade frågan om Charlottagården och Ängsbacken (Hultgården) och Sverigedemokraterna delade ut ett papper till oss i de övriga partierna. Jag svarade att det är väldigt svårt att gå in i en överenskommelse två år innan nästa val. Vi vet inte ens om de nuvarande oppositionspartierna har majoritet efter valet 2022. Därför ska vi heller inte ge väljarna falska förhoppningar och förespeglingar, säger Vänsterpartiets Lena Granath (bilden) till Oskarshamns-Nytt på torsdagen.

”Har ingen aning”

– Vi har ingen aning om hur den politiska majoriteten kommer att se ut efter nästa val. Det är väljarna som avgör det. Men vi har varit supertydliga med att vi inte vill stänga äldreboendena i Misterhult. Ett demokratiskt beslut har dock tagits. Det är Socialdemokraterna och Moderaterna som styr. Oppositionspartierna är i minoritet, tillägger hon.

Lena Granath betonar också att det faktiskt är medlemmarna i Vänsterpartiet som bestämmer vilka frågor som partiet ska driva i nästa valrörelse.

– Och något sådant beslut har inte tagits än.

Liberalerna och Kristdemokraterna har hela tiden varit tydliga med att de inte vill lägga ned äldreboendena i Misterhult.

– Men att gå in i en överenskommelse två år innan valet, nej, det kan vi inte göra. Det kan ju inte Sverigedemokraterna heller ha befogenhet till. Man måste fråga sina medlemmar först. Nej, det här är konstigt, säger oppositionsrådet Mathias Karlsson (L).

Han understryker också att Sverigedemokraterna faktiskt inte har med återöppnandet av äldreboendena i Misterhult i sitt budgetförslag.

– Sedan slängde de in ett papper i kommunstyrelsen om att de vill utreda ett återöppnande. Vi i Liberalerna och Kristdemokraterna, däremot, har varit tydliga ända sedan Hotell Ett-frågan var på tapeten, säger Mathias Karlsson.

Mathias Karlsson (L) har varit tydlig hela tiden, ända sedan Hotell Ett-frågan avgjordes. FOTO: PRIVAT

Centerpartiets Magnus Larsson understryker att ett återöppnande av äldreboendena i Misterhult faktiskt finns med i partiets budgetförslag.

”Matematiken är enkel”

MAGNUS LARSSON (c)

– Men matematiken är enkel. Socialdemokraterna och Moderaterna är i majoritet, med ett mandats marginal, i fullmäktige. De har valt att stänga äldreboendena – och det beslutet lär inte ändras under den här mandatperioden. Jag har svårt att se det framför mig, säger han.

”En ickefråga”

– Det här är en ickefråga just nu. Samtidigt fortsätter vi att kämpa för att boendena ska öppnas igen. Det är oerhört viktigt att den kommunala servicen är bra i hela kommunen. Men i Centerpartiet är det medlemmarna som tar fram valplattformen. Det är interndemokrati. Det är alldeles för tidigt att låsa sig vid en eventuell överenskommelse med något annat parti – oavsett fråga. Vi har inte ens någon överenskommelse med Liberalerna och Kristdemokraterna, trots att det är partier som står oss nära, säger Magnus Larsson.

– Men det stämmer att samtliga oppositionspartier har en grundläggande samsyn i frågan om äldreboendena i Misterhult. Vi vet dock inte hur den politiska majoriteten ser ut efter nästa val, tillägger han.

Magnus Larsson (C).

Michael Erlandsson (SD) tycker att väljarna har rätt att få veta om oppositionspartierna verkligen vill ha riktig förändring på landsbygden.

– Det är sant att vi inte har majoritet nu – men långsiktigt arbete är politikens kärna. Majoritetspartierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, har bara ett mandats överläge. Tittar man på samarbeten mellan Socialdemokraterna och Moderaterna i andra kommuner, så ser man att de båda partierna brukar bli bestraffade av väljarna i det efterföljande valet. Det är inte sannolikt att Socialdemokraterna och Moderaterna behåller sin majoritet i Oskarshamns kommun, säger han.

– Därför tog vi det här steget, där vi bjöd in de andra oppositionspartierna till en överenskommelse i den här frågan, där samsyn råder. Vi har chansen att, tillsammans, göra skillnad på riktigt, säger Michael Erlandsson, som betonar att Sverigedemokraterna kommer att ha med ett återöppnande av äldreboendena i Misterhult i sitt budgetförslag framöver.

Partiet återkommer till detaljerna kring finansieringslösningen.

Michael Erlandsson (SD).

I sak är alltså de fem oppositionspartierna helt överens – samtliga vill se ett återöppnande av äldreboendena i Misterhult.

– Sverigedemokraterna är ett parti som vi inte vill samarbeta med. Men ibland röstar vi likadant i enskilda frågor i fullmäktige. Det är inte konstigt. I frågan om boendena i Misterhult, så har vi en grundläggande samsyn, säger Magnus Larsson.

TEXT

PETER A ROSÉN

peter@oskarshamns-nytt.se

FOTO

PETER A ROSÉN OCH PIERRE STJERNFELDT

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS