Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Därför vill Liberalerna ha en fritidsbank i Mönsterås kommun

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

MÖNSTERÅS KOMMUN

En fritidsbank.

Det är vad Liberalerna i Mönsterås kommun vill ha.

Torbjörn Uddén (L) skriver om detta i en motion till fullmäktige.

Partiet föreslår att fullmäktige ska ge kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att starta en fritidsbank.

”Mångfald”

”Utöver alla de viktiga och positiva effekter som idrott har för hälsa, välmående och studieresultat så har idrotten även någonting som många andra delar av samhället saknar, nämligen mångfald och inkludering. Genom idrotten integreras människor socialt, kulturellt och strukturellt. Den främsta anledningen till att barn och ungdomar börjar idrotta är att det är roligt, de vill hålla sig i form och att de tycker om det sociala livet runt idrotten”, skriver Torbjörn Uddén i motionen.

Han fortsätter:

”Deltagande inom idrott ökar individens möjligheter att lyckas på andra områden. Den förbereder oss för att leva tillsammans med färre konflikter och missförstånd. Idrotten skapar i sitt ursprungstillstånd ett bättre samhälle för oss alla, vilket nog de flesta skriver under på. Vi tycker att detta är en viktig del i det arbete som Folkhälsorådet redan driver i vår kommun.”

”En fritidsbank är som ett bibliotek men i stället för böcker så lånas idrottsutrustning ut”

TORBJÖRN UDDÉN (L)

”Tyvärr har inte alla barn och unga möjlighet att idrotta på sin fritid då detta är förknippat med allt högre kostnader i form av utrustning, medlemsavgifter och resor. Därför föreslår vi att kommunen i samarbete med enskilda, föreningar och/eller näringslivet etablerar en fritidsbank, det vill säga en lånepool. En fritidsbank är som ett bibliotek men i stället för böcker så lånas idrottsutrustning ut. Luleå var först ut i landet med fritidsbank men finns i allt fler kommuner, bland annat Kalmar. Samhällets alla aktörer ges möjligheten att skänka idrottsutrustning som de inte längre har behov av, eller bidra till inköp av ny utrustning. Fritidsbanken kommer sedan att låna ut de begagnade prylarna samt eventuellt komplettera med inköp. Det kan vara allt från skridskor, skidor, fotbollsskor, till tennisrack, ridstövlar med mera. Utrustningen återanvänds till dess att hela livslängden är utnyttjad, vilket är bra både för både människa och miljö.”

”Hög tid att hänga på”

”Sedan vår förra motion i frågan 2019 har konceptet spridit sig som en löpeld, och vi tycker att det är hög tid för Mönsterås att hänga på! Det finns mycket erfarenhet om hur man kommer i gång, och det går att få hjälp vid uppstart.”

”Fritidsbanken drivs med fördel ihop med kommunens föreningar, de känner behoven bäst. Vi tror att det kan vara ett utmärkt projekt för kommunens arbetsmarknadsenhet, och att kultur och fritidsnämnden ska hålla i den sammanhållande projektledningen till att börja med”, skriver Torbjörn Uddén.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS