ANNONS

Det går åt rätt håll för barn- och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS KOMMUN

Månadsuppföljningen för november visar att barn-och utbildningsnämnden i Mönsterås kommun har sjunkit ned till ett förväntat årsresultat på minus 555 000 kronor, ungefär.

Det berättar nämndens ordförande Jacqueline Doohan (C).

– Det är en bra upphämtning sedan delårsrapporten i augusti (då pekade det mot ett minus på cirka 4,9 miljoner kronor). Det känns väldigt positivt – nu får vi hoppas att det här står sig, säger hon.

Vår tidning har tidigare berättat att fler och fler grundskoleelever i Mönsterås kommun väljer att läsa i en annan kommun – vilket leder till ökade kostnader för hemkommunen.

Vad beror detta på? Det var huvudfrågan i en utredning som presenterades för nämndledamöterna i veckan.

– Att elever som bor på gränsen till Oskarshamns kommun många gånger väljer Oskarshamn, ja, det visste vi redan. Besluten är kopplade till det geografiska läget. Det är som det är. Men vi ville ta reda på varför fler väljer andra kommunala skolor eller friskolor, säger Jacqueline Doohan, som berättar att enkätsvaren framför allt pekar på två saker:

Trygghet och studiero.

Det är också något som privata skolor söderöver trycker extra hårt på i sin marknadsföring, konstaterar Jacqueline Doohan, som inte tror att tryggheten och studieron är sämre i Mönsterås kommun.

“Jag är glad över att vi vänder på alla stenar”

JACQUELINE DOOHAN (C), ORDFÖRANDE I BUN I MÖNSTERÅS KOMMUN

– Men vi behöver föra en diskussion om detta. Analysen visar att vi behöver lyfta upp det. Jag är glad över att vi vänder på alla stenar. Det är det allra viktigaste, tycker jag. Vet man inte varför det är på ett visst sätt, så kan man heller inte göra något, säger hon.

1,6 procent av grundskoleeleverna i Mönsterås kommun läste i en annan kommun förra året, 2020. Snittet för riket är 15,3 procent.

“Det är inte ovanligt”

– Så många kommuner har grundskoleelever som läser i andra kommuner. Det är inte ovanligt. I länet ligger Vimmerby lägst med 0,1 procent. Mörbylånga har flest – 23,4 procent, berättar Jacqueline Doohan.

– I vår kommun är siffrorna förhållandevis låga, men det är ändå en budgetpost som ökar. Vi har sagt att vi behöver fortsätta med den positiva utvecklingen kring elevresultaten – meritvärdena har gått upp. Vi ska också fortsätta med att skapa goda relationer med vårdnadshavarna, det är jätteviktigt. Det är också viktigt med en tydligare medvetenhet i organisationen kring de ekonomiska konsekvenserna som uppstår för skolorna när elever slutar. Det är viktigt att jobba med de här delarna.

Enkätsvar från 2020 visar att 72 procent tycker att skolan i Mönsterås kommun präglas av studiero.

– Det betyder att 28 procent inte tycker det. Detta behöver vi jobba med, säger Jacqueline Doohan, som konstaterar att det är skillnad mellan skolorna.

Enligt enkäterna från 2020 har Mölstadskolan i Mönsterås och Krungårdsskolan i Blomstermåla, årskurs 1–6, de lägsta siffrorna när det kommer till studiero. Alsteråskolan i Ålem ligger högst.

Foto: Pierre Stjernfeldt

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS