Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Detta föreslår Mathias Karlsson i Kustlandspartiet i sin senaste fullmäktigemotion

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

OSKARSHAMN

Mer städning.

Bättre sophantering.

Fler toaletter.

Det är vad Kustlandspartiets partiledare Mathias Karlsson skriver om i sin senaste fullmäktigemotion (han är formellt sett partilös i fullmäktige, som bekant, efter att han gick ur Liberalerna för en tid sedan).

”En renare skärgård”.

Det är rubriken på motionen.

”Vi ser att intresset för att röra sig i skog och mark ökar, inte minst intresset för kuststräckan med tillhörande öar. Skärgården lockar till dagsbesök från våra kommuninvånare och många besökare kommer i kontakt med kommunen för första gången, via sjövägen. Skärgården används ofta i marknadsföringen av vår kommun, men det görs inte särskilt mycket konkret för att förbättra skärgårdsupplevelsen. Vi som kommun har ställt oss bakom regionens Besöksnäringsstrategi 2030 samt den regionala utvecklingsplanen. Där pekar man på skärgården som den mest utvecklingsbara delen inom besöksnäringen i länet. Precis som vår egen strategi, detta ställer krav på kommunen”, skriver Mathias Karlsson.

Han fortsätter:

”Ett hårt besökstryck innebär tyvärr att en del skräp hamnar och behov görs i naturen. Det ger ett tråkigt intryck för nästa gäst och det påverkar miljön. Tidigare fanns det både möjlighet att slänga skräp och besöka enklare toaletter på utpekade platser. Nu finns inte den möjligheten längre. Det innebär att vi gått bakåt både ur attraktivitets-, miljö- och tillgänglighetssynpunkt Andra kommuner som hänvisar till populära områden i sin marknadsföring erbjuder ofta en mycket bra service och platserna städas regelbundet. Även platser som besöks i mindre omfattning erbjuder bra möjligheter att slänga skräp och gå på toalett. För att vara inbjudande ska det vara rent och snyggt. Redan nerskräpade platser, leder ofta till mer nedskräpning. Många av de plaster som folk besöker är privatägda men fyller en stor roll i det som vi pekar ut som kommunens attraktivitet. Ska vi kunna bedriva verksamhet på lång sikt så måste kommunen ta ansvar och ha en plan för hur vi ska behålla attraktiviteten och samarbeta bättre med privata markägare. Vi behöver återgå till tidigare servicenivå och ta lärdom av andra kommuner.”

Kustlandspartiets logga
Grafik: Kustlandspartiet

”Vi behöver fler stationer med möjlighet att slänga skräp och gå på toaletter. Vi behöver mer städning. Vi behöver översyn och en plan för hur vi ska hålla rent och öka attraktiviteten i vår skärgård och andra besöksmål”, skriver Mathias Karlsson, som föreslår att kommundirektören, Henrik Andersson, ska få i uppdrag att ta fram en plan för hur kommunen ska hålla rent och erbjuda enklare toaletter i skärgården.

Mathias Karlsson vill också att kommundirektören ska få i uppdrag att, i samband med uppdateringen av turismstrategin, inkludera städning, sophantering och tillgänglighet till toalett.

Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS