Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Detta längtar IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander mest efter just nu…

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Stjärnbacken Juuso Riikola och forwarden Anthon Eriksson finns inte med på isen när tabellsjuan IK Oskarshamn möter elfteplacerade Linköping borta, i Saab Arena, på torsdagskvällen.

Det konstaterar IKO:s huvudtränare Martin Filander när ON pratar med honom på onsdagseftermiddagen.

Vi har tidigare berättat att Juuso Riikola lämnade rinken i den första perioden borta mot HV71 i lördags.

Han är skadad och det är oklart när han kan vara tillbaka i matchspel. Finländaren fanns inte med på träningen på onsdagsförmiddagen.

Har ni någon ungefärlig prognos?

– Nej, inget som vi kan delge, svarar Martin Filander (som ses på översta bilden, tillsammans med Linköpings tränare Klas Östman, på en pressträff efter en match i Oskarshamn förra säsongen).

Juuso Riikola, IK Oskarshamn
Juuso Riikola. Foto: Peter A Rosén

Men det är ingen större fara, eller?

– Jag kan inte delge någonting just nu, säger IKO-tränaren, som däremot kan konstatera att Anthon Eriksson tar steg åt rätt håll.

Anthon Eriksson, IK Oskarshamn
Anthon Eriksson. Foto: Peter A Rosén

– Han har varit på is ett par dagar och känt på det lite grand. I dag var han dock inte på is – det var i stället fortsatt rehabilitering som gällde. Vi jobbar på där – men han är inte redo än.

Det låter hoppfullt i alla fall…

– Ja, det låter inte allt för farligt – men vi får se. Vi tar det dag för dag.

Övriga är hela och friska?

– Ja.

“De är inne i ett bra flow”

IKO-TRÄNAREN MARTIN FILANDER OM LINKÖPING

Hur går tankarna inför matchen mot Linköping?

– Det är en tuff match. Vi vet att det är ett bra hockeylag. De har hittat struktur i sin defensiv och spelat tajt i några matcher och tagit poäng. De är inne i ett bra flow – och det är alltid tufft att komma till Linköping och spela. Men vi är laddade. Vi ska försöka göra en bra bortamatch först och främst, svarar IKO-tränaren.

Blir det extra svårt nu med tanke på att Jeff (assisterande tränaren Jakobs, som gick från IKO till LHC inför den här säsongen) står i Linköpingsbåset? Han vet allt om er…

– Nja, nu har vi redan mötts två gånger i år (träningsmatcher), men det är klart att det alltid är speciellt. Det är dock inget supermärkvärdigt. Jag tror att merparten av lagen vet hur vi spelar. De har sett oss i flera omgångar och under flera år. Det rör sig inte om några överraskningar – det handlar om att prestera rätt i sitt system. Det är klart att de vet vad vi gör – och vi vet vad de gör.

Nu har det gått några dagar sedan ni besegrade HV71 på bortais (första bortasegern någonsin mot Jönköpingslaget – matchen i Husqvarna Garden i lördags slutade 5–4, efter förlängning). Vad var bra och vad var mindre bra?

– Energin i matchen var väldigt bra. Och moralen i laget var riktigt bra. Sedan var vi lite ojämna under matchens gång. Vi gjorde väldigt fina grejer, sedan hade vi lite djupa dalar. Vi behöver hålla en bättre jämnhet och vara mer konsekventa över 60 minuter.

– Det fanns både ris och ros. Vi kan bättre – men vi gjorde också många bra grejer, säger Martin Filander.

Ni har fyra tvåpoängare efter fyra förlängningssegrar (en av dem efter straffar), men ni väntar fortfarande på den första trepoängaren (vinst efter ordinarie tid). Ni längtar förstås efter den trepoängaren…

– Jag längtar mest efter en 60-minutersprestation. Att vi kan hålla ett jämnare spel över 60 minuter – och vinna av den anledningen.

Så ni känner ingen panik kring den uteblivna trepoängaren?

– Nej, nej. Vi jobbar på. Resultatet är en effekt av prestationen. Vi ska prestera bättre.

“Vi har haft en otroligt bra moral i de här matcherna”

Samtidigt är det förstås bra för självförtroendet att komma tillbaka i matcherna som ni har gjort – och vinna fyra förlängningar (varav en på straffar, som sagt) av fyra möjliga…

– Ja, absolut. Vi har haft otroligt bra moral i de här matcherna (endast en förlust, och den kom borta mot Örebro). Alla jobbar för laget på ett bra sätt. Där känner vi oss trygga. Vi har fått bra träff på hela gänget, säger Martin Filander.

Vad säger du om förstakedjan med Patrik Karlkvist (etta i SHL:s skytteliga med sina fem mål efter lika många matcher), Antti Suomela (trea i SHL:s poängliga med nio poäng, varav tre mål) och Ahti Oksanen (två mål och tre målgivande passningar)?

– Det är en bra lina. De kompletterar varandra på ett väldigt bra sätt. De har dessutom klivit fram för oss i viktiga lägen. Sedan har de en offensiv roll – och då förväntar man sig att de ska göra skillnad, vilket de gör. De jobbar även otroligt hårt utan puck. De är fina förebilder.

Fler måste också kliva fram, förstås…

– Alla kliver fram hela tiden, i sina roller. Men i just den här matchen klev de fram på ett avgörande sätt (totalt sju poäng mot HV71 för nämnda trio). Det behövde vi, säger Martin Filander.

Patrik Karlkvist, IK Oskarshamn
Patrik Karlkvist. Foto: Peter A Rosén
Antti Suomela, IK Oskarshamn
Antti Suomela. Foto: Peter A Rosén
Ahti Oksanen och Antti Suomela i IK Oskarshamn
Ahti Oksanen och Antti Suomela. Foto: Peter A Rosén

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS