Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Effektreserven igång när vindkraftverken står stilla: ”70 000 liter olja bränns varje timme”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

ELKRISEN

Aftonbladet rapporterar på tisdagen att oljekraftverket i Karlshamn har varit igång i varje dag sedan en vecka tillbaka. ”70 000 liter olja bränns varje timme”, enligt oljekraftverkets ägare Uniper.

Oljekraftverket i Karlshamn är en anläggning som används som effektreserv när det råder elbrist i södra Sverige. Den senaste veckan har vindkraftverken stått stilla då det inte blåst så mycket vilket medför att effektreserven är igång.

”Vi har kört ganska regelbundet den senaste veckan. Det har att göra med den effektsituaton som vi har i Södra Sverige i dag, och som Svenska kraftnät har gått ut och berättat om också. Vilket innebär att Södra Sverige har brist på planerad elproduktion. När det blir sämre vindförhållanden, då blir det här extra påtagligt. Då innebär det att Karlshamsverket budas in på den nordiska elbörsen”, säger Unipers presschef Torbjörn Larsson till Aftonbladet.

FAKTA / KARLSHAMNSVERKET

Karlshamnsverket är ett oljeeldat topp- och reservkraftverk. Det ligger i södra Sverige där kapacitetsbehovet är högre än i andra delar av landet. Karlshamnverket utgör produktionsdelen i effektreserven, som upphandlas av Svenska kraftnät för vinterperioden. Karlshamnsverket drivs med olja och har en total effekt på 662 MW och har haft rollen som reservkraftverk sedan början av 1980-talet. Källa: Uniper

Foto: Freepik

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS