Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Elpriserna slår hårt mot pensionärer i villa: Kan tvingas flytta

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

BOSTAD

Det senaste året har elpriset ökat med upp till 3 200 kronor per månad, samtidigt som den genomsnittliga pensionsutbetalningen endast ökat med 850 kronor per månad. Det visar en ny sammanställning av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Nu varnar mäklare för att allt fler äldre tvingas flytta.

– Våra fastighetsmäklare träffar allt fler äldre som har svårt att klara av de ökade boendekostnaderna till följd av att elpriserna stigit betydligt snabbade än pensionen. Många äldre svenskar vill bo kvar i sitt nuvarande boende så länge som möjligt men kan nu tvingas överväga att sälja sitt hem, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Ökning med 200 procent

Elkostnaden för en snittvilla har stigit med 1 500 kronor per månad i nordligaste Sverige och med 3 200 kronor per månad i sydligaste Sverige, som en följd av att elpriserna ökat med över 200 procent. Samtidigt steg utbetalningarna av allmän pension och inkomstpensionstillägg med endast 6 procent, motsvarande 850 kronor per månad från 2021 till 2022.

– Äldre villaägare har ofta lägre belåningsgrad, vilket gör deras privatekonomi mindre känslig för räntehöjningar. Samtidigt drabbas de väldigt hårt av de höga el- och matpriserna samt den i övrigt kraftiga inflationen eftersom pensionen inte alls ökar lika mycket, säger Marcus Svanberg.

Stora skillnader

Trots att kostnaden för el ökat mycket i hela landet är det stora skillnader mellan länen. I Västerbotten och Västernorrland har kostnaden gått upp med 18 000 kronor. I Blekinge och Halland, som sett den största ökningen, är uppgången mer än dubbelt så stor, upp 39 000 kronor per år.

I Kalmar län har de årliga elpriserna ökat med 31 000 kr medan pensionen endast ökat 10 700 kr.

Även livsmedelspriserna har ökat betydligt snabbare än pensionen. Enligt statistik från SCB steg priserna på mat med nära 20 procent under förra året, vilket är den största uppgången under ett enskilt år sedan 1980-talet.

Statistik för Smålandslänen:

LänÖkning av elkostnad/årÖkning av pension/år
Kalmar31 000 kr10 700 kr
Kronoberg27 000 kr10 900 kr
Jönköping22 000 kr11 100 kr
*Elområdenas gränser går genom vissa län och stämmer därför inte alltid exakt med länsgränserna.
Installation av solceller
Ett tips är att installera solceller för att höja värdet på huset och sänka elkostnaden. Foto: Christian Andersson, Apelöga

Tre tips – så kan du investera för att på sikt minska energianvändningen i din bostad:

  1. Behåll värmen i huset – Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.
  2. Byt energisystem – Att byta eller förbättra bostadens uppvärmningssystem kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.
  3. Installera solceller – Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad:

  1. Köp och sälj vid samma tidpunkt – Bostadspriserna steg kraftigt i stora delar av landet under coronapandemin, medan de under 2022 föll på de flesta platser. Försök att sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt, så har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.
  2. Se över din boendeekonomi – Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.
  3. Sälj först – Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Foto: Freepik (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS