Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Förbättrade förutsättningar för småföretagare i Mönsterås kommun

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

MÖNSTERÅS KOMMUN

Förutsättningarna för små företag i Mönsterås kommun ligger nära riksgenomsnittet, men bättre än många andra pendlingskommuner nära mindre städer och tätorter. Jämfört med förra året har förutsättningarna förbättrats. Det visar en stor kartläggning av Småföretagarnas Riksförbund.

”Med Småföretagarindex kan Småföretagarnas Riksförbund för fjärde året i rad visa förutsättningarna för små och medelstora företag att verka i landets samtliga 290 kommuner. Mönsterås kommun är rankad som nummer 114 av 290. Det är 31 placeringar bättre än förra året”, skriver Småföretagarnas Riksförbund i ett pressmeddelande.

”Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin”

Peter Thörn, förbundsordförande för Småföretagarnas Riksförbund

– Småföretagen spelar en viktig roll för den kommunala ekonomin. De skapar jobb, bidrar till den lokala näringslivsutvecklingen och tillhandahåller efterfrågade produkter och tjänster såväl lokalt som på andra marknader och vårt Småföretagarindex visar hur förutsättningarna ser ut mellan olika kommuntyper och vilka konsekvenser det innebär, säger förbundsordförande Peter Thörn.

Peter Thörn, förbundsordförande för Småföretagarnas Riksförbund
Peter Thörn, förbundsordförande för Småföretagarnas Riksförbund. Foto: Småföretagarnas Riksförbund

”Syftet med rankingen är att beskriva förutsättningarna för företagande, snarare än att betygsätta kommunens verksamhet. Rapporten utgör ett användbart underlag för företagare, kommuner, myndigheter och politiker för identifiering av olika förbättringsbehov. Av samtliga kommuner i Kalmar län har Vimmerby bäst förutsättningar, och hamnar på plats 48 av 290. Emmaboda ligger lägst i länet (plats 254 i hela landet). Bland Mönsterås grannar sticker Kalmar ut med bäst placering (55:e plats)”, skriver Småföretagarnas Riksförbund.

Utmaningar och möjligheter i Mönsterås

”Baserat på offentlig statistik har Småföretagarnas Riksförbund analyserat nio olika dimensioner av företagande för att ge en helhetsbild av de lokala förutsättningarna. Mönsterås ligger sämre till än snittet i fem av dessa, men bättre i fyra.

Den kommunala näringspolitiken, kapitalförsörjningen och överlevnadsgraden bland nya företag drar upp kommunens betyg, medan andelen företagsamma, skolsystemet och kommunens välfärdsåtagande är relativa svagheter”, skriver Småföretagarnas Riksförbund.

Grafik
Grafik: Småföretagarnas Riksförbund

Ladda ner fördjupad rapport för Mönsterås kommun här.

Stora skillnader mellan kommuntyper

”Småföretagarindex visar att de bästa villkoren för företagande finns i storstäder, i pendlingskommunerna kring storstäderna och i landsbygdskommuner med en stark turismsektor. De sämsta villkoren finns i glesbefolkade kommuner utan turism.

Rankingen toppas i år av Åre kommun i Jämtland, följt av Trosa och Boden.

Tidigare mätningar har visat att storstadskommunerna inte längre alltid befinner sig i toppskiktet och denna trend fortsätter. De kommuner som ligger på tio i topplistan finns i olika kategorier. Några är storstadskommuner, några är kommuner med besöksnäring, några finns i regioner med stark tillväxt och några uppnår helt enkelt höga poäng i alla dimensionerna.

De kommuner som kan erbjuda små företag bäst förutsättningar har också bäst ekonomi. De 50 kommuner med högst betyg har 3,8 procentenheter lägre arbetslöshet än de 50 kommuner med sämst betyg.

Mönsterås är, enligt Sveriges kommuner och regioners (SKR) definition, en pendlingskommun nära mindre stad/tätort. Det finns sammanlagt 52 sådana kommuner.

Mönsterås klarar sig bättre än de flesta av dem, och är rankad nummer tio av 52.

– Det måste bli tryggare, enklare och mer lönsamt att driva företag i Sverige. Mycket hänger på att regeringen och politiken agerar, säger Peter Thörn, Småföretagarnas Riksförbund”, skriver Småföretagarnas Riksförbund.

Småföretagarnas Riksförbund föreslår en rad åtgärder som:

  • Sänk arbetsgivaravgifterna.
  • Konkurserna ökar, inför ett förenklat förfarande för skulduppgörelse.
  • Omfördela medel för företagsfrämjande från statligt riskkapital och företagscoachande till att ge fler etablerade företag en chans att överleva.
  • Rätta till obalanser i elpriser och elskatter mellan små och stora företag.
  • Angrip kriminaliteten.

Om Småföretagarindex

  • Sammanställningen baseras på tillgänglig offentlig statistik samt på förbundets framtagna rapport om antalet företagsamma.
  • De utvalda dimensionerna är grundförutsättningar för ett fungerande ekosystem runt företagandets olika villkor.
  • Dimensionerna är: lokal marknad, företagsamma per capita (antal företagare/personer som driver privata arbetsplatser med minst en anställd per capita), överlevnadsgrad, trygghetsinsatser, kommunal näringspolitik, skolsystem, demografi, välfärdsåtagande samt kapitalförsörjning.
  • Nima Sanandaji är författare till rapporten.

Läs hela rapporten här: https://smaforetagarna.se/rapporter/smaforetagarindex-2023/

Förutsättningar för småföretag i Kalmar län – rapporter för alla kommuner

Småföretagarnas Riksförbund har tagit fram lokala rapporter om förutsättningarna för småföretagare i landets samtliga kommuner. Du kan ladda ner rapporterna genom länkarna i tabellen nedan.

KommunRankingFörändring
Vimmerby48/290+4 ▲
Kalmar55/290−28 ▼
Borgholm64/290+1 ▲
Mörbylånga84/290−9 ▼
Mönsterås114/290+31 ▲
Västervik123/290−5 ▼
Oskarshamn150/290−36 ▼
Nybro192/290+39 ▲
Torsås193/290−13 ▼
Högsby223/290+36 ▲
Hultsfred253/290−35 ▼
Emmaboda254/290−39 ▼
Grafik
Grafik: Småföretagarnas Riksförbund

Genrebild: Pexels (överst)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS