Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Förslag: Hårdare sjukförsäkringsregler ska införas – ”en hjärtlös politik”, anser Socialdemokraterna

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

SVERIGE

En statlig utredning föreslår att hårdare sjukförsäkringsregler ska införas, med hänvisning till att de lättnader som infördes 2021–2022 har lett till längre sjukskrivningar.

”En hjärtlös politik”, anser Socialdemokraterna.

– Sjuka ska återigen jämföras med arbeten som inte finns i verkligheten. Det kommer att öka människors utsatthet och göra människor fattigare, utan att de blir friskare, säger Anders Ygeman till TT på tisdagen.

Socialdemokraterna kommer att rösta nej till förslaget – även till det som partiet ser som en återinförd ”stupstock”, en bortre gräns i sjukförsäkringen.

Upp till bevis

I TT-intervjun påminner Anders Ygeman om att Sverigedemokraterna har sagt att stupstocken inte skulle återinföras.

– Nu gör den SD-stödda regeringen precis det som SD lovade att den inte skulle göra. Mig veterligt har inte Sverigedemokraterna protesterat mot de här förslagen. Nu är det upp till bevis för Sverigedemokraterna, säger Anders Ygeman till TT.

Anders Ygeman (S). Arkivfoto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Utförsäkringsvåg

För Vänsterpartiet är utredningen ett beställningsjobb från regeringen.

– Det har varit tydligt från början att det handlade om att ta bort de förbättringar som Vänsterpartiet fick igenom under förra mandatperioden. Genomförs det här kommer det att bli en ny utförsäkringsvåg, säger Ida Gabrielsson (V) till TT.

Ovärdig modell

LO ser förslagen som en tillbakagång till stor otrygghet.

– Vi minns alla berättelserna om cancersjuka som blev utan ersättning och hur sjukas arbetsförmåga bedömdes mot jobb som inte fanns. Det var en ovärdig modell med outhärdliga mänskliga konsekvenser, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson i ett pressmeddelande.

”Enligt LO har Försäkringskassan sett att fler sjukskrivna går tillbaka till sin arbetsgivare med dagens regler. Regeringens utredare säger dock att det är färre som går tillbaka till sin arbetsgivare efter två år”, skriver TT.

Foto: Försäkringsbolaget If (överst)

+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
3
+1
18

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS