Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Fråga Juristen: Par vill ha råd vad gäller hyresavtal och hyresrätt

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

FRÅGA JURISTEN

Varje vecka svarar juristen Julia Engström på Ludvig & Co på läsarnas juridiska frågor. Har du en fråga? Välkommen att mejla den till Julia!

Jag och min fru har ett bostadshus på vår fastighet som vi skulle vilja hyra ut. Det är ett tvåfamiljshus med 3 rum och kök på varje våning. Vi vill ha lite råd vad gäller hyresavtal och hyresrätt. Vi har nämligen planer på att eventuellt byta till att bo i tvåfamiljshuset i framtiden.

Tack för din fråga!

Det man inledningsvis bör vara observant på är att om man hyr ut en bostad är det i huvudsak hyreslagen som gäller.

Då finns även besittningsskydd för hyresgästen, vilket innebär att det kan vara svårare att få hyresgästen uppsagd för avflyttning. År 2013 kom dock en lagändring som innebär att den första hyresgästen faller under lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad, där det inte finns något besittningsskydd för hyresgästen. Hyr man däremot ut två lägenheter är det alltså endast det först undertecknade kontraktet som faller under den nya lagen.

För att se det långsiktigt kan det vara en god idé att överväga uthyrningen. Om man har för avsikt att själv flytta in i bostadshuset om några år bör man kanske tänka en vända till.

Enligt jordabalkens regler om hyra kan hyresgästerna bestrida den eventuella uppsägningen i framtiden och i så fall får tvisten prövas i hyresnämnden. Där beslutar hyresnämnden om vem som har bäst rätt till bostadshuset. Då ser man utifrån aspekter som hur bostadsmarknaden ser ut och hur stora chanserna är för hyresgästen att hitta en ny bostad. En annan punkt man tar till beaktning enligt lag är om fastighetsägaren ska använda bostaden själv, eller behöver bygga om.

Mitt råd till er är därför att ta kontakt med en jurist som kan vägleda er i hyresrättsdjungeln. Ni är givetvis varmt välkomna att höra av er till mig!

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS