Fråga till Oskarshamns kommun: ”Hur kunde smittan ta sig in på boendet?”

Fråga till Oskarshamns kommun: ”Hur kunde smittan ta sig in på boendet?”

2021-02-03 Av av Peter A Rosén

OSKARSHAMNS KOMMUN

En son hör av sig till vår tidning och berättar att hans pappa dog med covid-19 – efter att smittan hade tagit sig in på ett äldreboende, i Oskarshamns kommun, där han bodde.

– Jag, mamma och min bror blev också sjuka efter ett besök hos honom. Hur kunde smittan ta sig in på boendet? Vad har smittspårningen visat? Jag har ställt frågorna till kommunen – men jag får inget svar. De hänvisar till tystnadsplikten, säger sonen.

”Dålig stil”

– Jag förstår givetvis att de inte kan gå in på några detaljer – men det är dålig stil av dem att inte svara på några frågor över huvud taget när man har förlorat sin far och försöker bearbeta sin sorg. Om det har funnits brister i personalens skyddsutrustningsanvändning, så borde vi få veta det.

Kort efter att sonen, mamman och brodern hade besökt pappan på boendet, så hörde kommunen av sig och berättade att man hade börjat testa boende för covid-19.

Det visade sig sedermera att flera av de boende var smittade.

– Pappa, som var över 80 år och hade underliggande sjukdomar, dog senare på sjukhus. Min mamma och min bror blev jättesjuka och vårdades en kort tid på sjukhus, där de fick andningshjälp. Mamma kom in i grevens tid. Jag blev också väldigt sjuk och var en hårsmån ifrån att behöva uppsöka sjukvården.

”Mycket allvarlig sjukdom”

– Det här är en mycket allvarlig sjukdom som man ska ha stor respekt för.

Sonen berättar att han blev sjuk några dagar efter besöket hos pappan på boendet.

– Jag hade uppemot 40 graders feber i ett par veckor. Jag hostade och fick problem med andningen. Det höll på att tippa över gränsen, men det vände till det bättre istället. Nu är jag frisk igen. Jag kan dock bli lite andfådd ibland.

Ni är säkra på att ni blev smittade på boendet?

– Ja, vi är säkra på att vi fick det där. Vi har varit väldigt noggranna med att följa alla rekommendationer och restriktioner. Och när vi besökte pappa på boendet använde vi skyddsutrustning som fanns där, inne hos honom. Förmodligen hade han hostat på munskydden och visiren. Han var hostig och skrovlig när vi var där, men det har han varit tidigare också, på grund av underliggande sjukdomar – så vi kopplade inte det till en eventuell covid-19-smitta.

Sonen berättar att han var orolig för att förlora både pappan och mamman – och brodern.

– Det är en stor sorg att jag inte kunde vara med när min pappa dog.

Oskarshamns-Nytt söker kommunen för en kommentar.

GRAFIK

REGION KALMAR LÄN

Dela gärna artikeln: