Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Fredagskrönikan: Vilket klassförakt!

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

FREDAGSKRÖNIKAN

”Den pensionären som inte har råd med en mobiltelefon, lägger pengarna på fel saker”, sa en välbärgad person till mig för en tid sedan.Vilket klassförakt!

Jag föreslår att den uppblåsta mannen ifråga, som själv har en fet pension, testar på hur det är att leva som svältpensionär i dagens Sverige.

Han – och högsta hönset i varje parti i det här landet – kan göra gemensam sak och leva på lägsta möjliga pension under ett år.

Så får vi se vad de tycker sedan…

Mannen med den feta pensionen har uppenbarligen inte läst riksmediernas reportage om kvinnliga pensionärer (det handlar oftast om kvinnor) som har så låga pensioner att de inte ens kan köpa nya kläder – eller gå till tandläkaren.

De har knappt råd att äta sig mätta varje dag (om de inte äter gröt, eller något annat som är jättebilligt, hela tiden).

De får vara glada om de har råd att hämta ut sina mediciner.

Och att köpa en mobiltelefon (en sådan måste man ha om man ska kunna betala avgiften på offentliga toaletter i Oskarshamn framöver) står knappast högst upp på prioriteringslistan i det läget.

De får vända på varje krona.

I bästa fall har de några kronor över när hyran och de fasta räkningarna är betalda.

Att ni inte skäms

I vårt land lever omkring en kvarts miljon människor under EU:s fattigdomsgräns (som ligger på 12 100 kronor per månad).

Lejonparten är alltså kvinnor.

Att ni inte skäms, politiker från höger till vänster!

Så jag har, som sagt var, ett förslag.

Mannen med den feta pensionen och ledarna för Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna kan börja bläddra i sina kalendrar och markera ett startdatum.

Från den dagen och tolv månader framåt ska ni leva på den lägsta möjliga pensionen.

Klarar ni av att leva så under ett år, så tror jag att medborgarna i Sverige kan se fram emot en rejäl pensionsreform inom en snar framtid.

7 000 kronor per månad

Jag känner till ett fall, där en kvinna landar på sanslöst låga 7 000 kronor i månaden, efter skatt, när tjänstepensionen försvinner.

Ja, jag vet att man har rätt till bostadstillägg om man lever ensam.

Men hon hamnar en bra bit under fattigdomsgränsen även med ett bostadstillägg.

Jag pratar ofta med pensionärer som lever på svältpensioner.

De berättar om en ständig oro som gnager på dem.

– En har inte råd med någonting efter att hyran och de fasta utgifterna är betalda. Och man är livrädd för oförutsedda utgifter, med tanke på att man inte har någon buffert över huvud taget. Det är lätt för rika människor att raljera kring det här. Men de vet inte hur det är att leva på det här viset, som en person sa.

Ensamhet och depression

– Den dåliga ekonomin leder till ensamhet och depression. Man har helt enkelt inte pengarna som krävs för att kunna vara med på sociala aktiviteter. Och man har inte råd att köpa presenter till barnbarnen när de fyller år. Det här gör att man blir så ledsen att man knappt orkar gå utanför dörren. Många får hjälp av sina barn – men jag tänker på dem som inte har några barn. De som sitter helt ensamma. De blir djupt deprimerade, vilket slår mot hälsan i övrigt också, sa kvinnan ifråga.

Jag har en fråga till Jonas Sjöstedt (V), Stefan Löfven (S), Isabella Lövin (MP), Per Bolund (MP, Nyamko Sabuni (L), Annie Lööf (Centern), Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD):

Ska vi ha det så här i välfärdsstaten Sverige?

Jag bjuder på ett förslag också, som nämnda partiledare kan kika på:

Slopa bostadstillägget och se till så att varenda pensionär får minst 15 000 kronor (efter skatt) i pension per månad.

De som har varit med och byggt upp det här landet förtjänar det. Minst sagt!

Även de som lever på arbetslöshetsersättning (A-kassa) borde få ut minst 15 000 kronor i månaden efter skatt.

Sluta sparka på dem som har det sämst!

TEXT

Peter A Rosén

peter@oskarshamns-nytt.se

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS