Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gott resultat för Oskarshamns kommun i trygghetsmätningen: ”Fjärde bästa resultatet”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMNS KOMMUN

”När resultatet i årets trygghetsmätning redovisas är det idel gröna siffror för Oskarshamns kommun”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Det är det fjärde bästa resultatet i region syd och siffror vi kan vara glada och stolta över, säger Petter Sandstedt, kommunpolis.

”Trygghetsmätningen görs årligen i samarbete mellan kommun och polis. Enkäten skickades ut under hösten och nu visar resultatet att Oskarshamns kommun har en positiv utveckling och genomgående bra siffror. Resultatet i trygghetsmätningen har förbättrats varje år sedan 2005, med undantag för ett par år i mitten av 2010-talet”, skriver kommunen.

”16 procent känner otrygghet ute sena kvällar, jämfört med 23 procent i förra årets mätning. 54 procent har svarat att de anser att polisen bryr sig om lokala problem, den siffran var 23 procent i förra årets mätning.”

”Ett gott resultat i mätningen och att utvecklingen går åt rätt håll betyder dock inte att arbetet för trygghet på något sätt är över”, skriver kommunen.

”Har koll”

– Det här resultatet betyder inte att ingen någonsin drabbas och att det individuella lidandet inte räknas, men vi känner att vi har koll på utmaningarna, säger Ann-Sofie Lagercrantz, chef för ungdomsenheten vid Oskarshamns kommun.

”Polisen och kommunen arbetar nära tillsammans och har trygghetsfrågor i fokus för sitt samarbete. Ann-Sofie Lagercrantz beskriver det som ett metodiskt arbete som fungerar väl”, skriver kommunen.

– Vi tar fram gemensamma problembilder, analyserar tillsammans. Sedan gör vi insatser som riktas direkt mot orsakerna. Det är ett arbete som kanske inte går lika fort men ger bättre resultat, säger hon.

”Bland insatserna kan nämnas EST och SSPF som båda handlar om samverkan mellan flera olika aktörer, inte bara kommun och polis. EST står för effektiv samverkan för ökad trygghet och SSPF innefattar skola, socialtjänst, polis och fritid”, skriver kommunen.

– Vi arbetar med att möta flera aktörer, att involvera mer av samhället. Till exempel valde vi nyligen att begränsa öppettiderna i Flanaden, ett beslut som vi var många om att diskutera fram, säger Ann-Sofie Lagercrantz.

”Utsatthet för brott har minskat, 82 procent svarar i enkäten att de inte har utsatts för något som helst brott vilket är en bra siffra, hög jämfört med andra platser”, skriver kommunen.

”Litar på sin omgivning”

– Det är en siffra som stämmer överens med statistiken över anmälda brott och polisens bild, säger Petter Sandstedt, som också berättar om ett lägre antal anmälda brott i Oskarshamns kommun jämfört med andra kommuner.

”Tillsammans med att anmälda brott minskar har också andelen som litar på människorna runt omkring sig ökat. I mätningen svarar 13 procent att de inte tror att deras närboende skulle reagera vid slagsmål. En förhållandevis låg siffra som gläder Ann-Sofie Lagercrantz.”

– Ett lågt antal brott och man litar på sin omgivning, det är viktiga parametrar för att känna trygghet, säger hon.

”Polisen har blivit fler medarbetare och satsat på en ökad synlighet, både ute i samhället, i offentliga sammanhang och i sociala medier”, skriver kommunen.

”Med fler medarbetare har polisen kunnat utöka arbetet mot narkotika och klarat upp fler brott än tidigare.”

”Buskörning har gått ned i och med uppstarten av MiU, Motorintresserad ungdom, satsningen var en del av medborgarlöften.”

”EST, Effektiv samverkan för trygghet, har startats upp och utvecklats och omfattar större delen av centrum.”

”Polisen lovade 70 minst trafikkontroller i medborgarlöftena men hade den sista oktober hunnit med cirka 400.”

”Med start under hösten görs en trygghetsanalys över Oskarshamns centrum som redovisas veckovis”, skriver kommunen.

Fakta om trygghetsmätningen

”1 200 invånare har fått utskicket. Det är en dubblering från förra året.

Resultatet delas in i Oskarshamn tätort, Kristineberg, Oskarshamn övrigt, södra och västra landsbygden, samt norra landsbygden inklusive Kristdala, Figeholm och skärgården.

Oskarshamns kommuns resultat genererar ett så kallat problemindex på 1,05. Skalan går från 0 till 6 där 2 är normalvärde och 0 är inga problem alls. Förra årets problemindex var 1,45.

Undersökningen är uppdelad i fyra kategorier:

  • Problem i området
  • Utsatthet för: fysiskt våld, hot, stölder, skadegörelse och bedrägeri
  • Trygghet
  • Anmälan om brott”, skriver kommunen.

Foto: Oskarshamns kommun

+1
3
+1
0
+1
0
+1
2
+1
1
+1
0
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS