Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

Gudrun Brunegård (KD) vill skapa klarhet kring Dag Hammarskjölds död

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Vid ett seminarium i riksdagen på onsdagen presenterades en första delrapport från en grupp forskare och experter som har granskat omständigheterna omkring Dag Hammarskjölds död i en flygkrasch 1961. Riksdagsledamot Gudrun Brunegård (KD) har varit delaktig i arbetet och rapporten bär hennes namn. 

– Frågor omkring Dag Hammarskjölds död har utretts flera gånger men mycket är fortfarande oklart, inte minst varför den svenska regeringen agerade som den gjorde. Vi har tillsammans gått vidare i sökandet i svenska arkiv, i hopp om att kasta ljus över Sveriges motsägelsefulla agerande och, om möjligt, få till stånd en oberoende utredning med historisk och juridisk expertis, säger Gudrun Brunegård. 

Vid seminariet medverkade flera medlemmar från den kommitté som samlade ihop tillräckligt med övertygande material för att förmå FN att återuppta utredningen av Dag Hammarskjölds död. Även diplomaten Mathias Mossberg som har varit Sveriges särskilde utredare i ärendet var närvarande och kommenterade rapporten. 

– Intresset för seminariet och för rapporten har varit stort, vilket är mycket glädjande. Det visar att vi är många som inte är tillfreds med att låta frågetecknen omkring Hammarskjölds död stå kvar. Dag Hammarskjöld var vår största svenska profil på den internationella arenan under 1900-talet. Att en gång för alla ta reda på hur och varför han dog är ett viktigt sätt att hedra hans minne, säger Gudrun Brunegård.

Foto: Region Kalmar län

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS