Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Gunilla Strömberg i Oskarshamn: ”Jag blir bestört, arg, ledsen och förtvivlad”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

100 000 kronor.

Så mycket, eller lite, sparar den politiska majoriteten i kommunen – Socialdemokraterna och Moderaterna – på att stänga restaurangen på Solbacka i Oskarshamn för externa besökare på helger.

– Det är hemskt. Vad håller vår kommun på med? Jag blir bestört, arg, ledsen och förtvivlad. Det här är så värdefullt för äldre människor. Kan de inte ta pengarna från de 17 elstödsmiljonerna som kommunen fick? Det är viktigt att få känna gemenskap, samvaro, ömhet och kärlek i både små och stora sammanhang. Ensamhet skapar psykisk ohälsa, säger Gunilla Strömberg, som kallar sig för ”en kämpe för gemenskap och rättvisa”.

– Jag tänker exempelvis på IK Oskarshamn – där har kommunen pumpat in miljoner under årens lopp. Hockeyn skapar samvaro och gemenskap för många människor. När det gäller restaurangen på Solbacka pratar vi om 30–40 personer, som kostar 100 000 kronor per år. Och det ska de dra in på. Det gör mig galen. En utgift på 100 000 kronor kan inte vara något som man måste ta bort.

Gunilla Strömberg
Gunilla Strömberg. Foto: Privat

”Jag förstår inte hur de tänker”

Gunilla Strömberg, Oskarshamn

– Det finns alltid pengar till IKO – och det ska det göra. Jag ser inte ner på hockeyn, den är fantastisk med ungdomsverksamheten och SHL-laget och alltihop, men det borde även finnas pengar för dem som vill gå till Solbacka och äta och umgås. Jag känner jättemånga som går dit. Det är så viktigt för dem. De ska inte behöva sitta ensamma hemma med psykiska problem. Jag tycker inte att det är rättvist. Jag förstår inte hur de tänker – ingen rim och reson över huvud taget. De ska ju laga mat ändå, till dem som bor där. Och Samhall kör ut mat till dem som alltid har fått mat. Då får de väl göra fler portioner, så att den här gruppen med människor får ha kvar sin lilla samlingspunkt på lördagar och söndagar. Ja, de går ju dit varje dag, säger Gunilla Strömberg, som har drygt 30 anställningsår inom Oskarshamns kommun i bagaget.

Hon undrar hur Socialdemokraterna och Moderaterna tänker när de samtidigt anser sig ha råd med två kommunalråd i majoritet (socialdemokraten Andreas Erlandsson och moderaten Lucas Lodge).

”Det har de råd med”

– Det har de råd med. Hur kommer det sig att det räckte med ett kommunalråd i majoritet på Peter Wretlunds tid? Det får inte vara så här. Måste man skära ner allt till det sämre? Och hur mycket kostade busstrafiksförändringarna i stan? Det är ju kaos ibland och det är konstigt att det inte sker fler olyckor. Och hur förklarar de fiaskot med Oskarshamns resecentrum? Hur många fel får makthavarna göra?

Gunilla Strömberg jobbade i Solbacka servicehus mellan 1989 och 2000.

– Jag satt i receptionen – det var väldigt trivsamt på den tiden. Det fanns en värme och en gemenskap, det var så roligt. Men nu är kommunens själ och hjärta borta. Det är sorgligt. De gamla sitter på sina rum. Det finns inte pengar till aktiviteter. De har dragit bort allt – vilket leder till att de gamla blir ännu mer deprimerade i sin ensamhet. Vi får inte ha kvar något som man blir glad av.

”Jag har sett så mycket mygel under mina anställningsår inom kommunen”

– 1998 gick min chef fram till oss som satt i receptionen på Solbacka och berättade att hon skulle på ett möte i stadshuset. ”Det måste vara något speciellt”, sa hon. När hon kom tillbaka, så berättade hon att det skulle sparas. ”Men det är bara under ett år som vi ska försöka dra ner på det, det, det och det”, sa hon. Ett år. Nu är det 2023. Det har gått 25 år. Det sparas fortfarande. Var hamnar pengarna? Om en chef missköter sig, eller inte får vara kvar, ja, då tillskapar man en tjänst som kostar pengar. När någon anställd i kommunen har slutat och blivit pensionär, ja, då blir den personen konsult i kommunen. Jag har sett så mycket mygel under mina anställningsår inom kommunen. Men ingen kommer åt det – säger man något, så får man gå, säger Gunilla Strömberg, som förr om åren var känd som en flitig insändarskribent i lokalpressen.

En insändare som publicerades i Oskarshamns-Nyheterna/Östra Småland den 3 oktober 2001. Foto: Privat

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS