Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

HIK-tränaren Ola Petersson: ”Om jag får önska så hade två riktiga poängspelare varit fint”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

HÖGSBY/OSKARSHAMN

FOTBOLL

HÖGSBY IK inför division två

Träningsmatch

Högsby IK – Kalmar FF U19 2-1 (0-0)

Mål Högsby: Carl Savolainen, Ibrahim Doumbia.

KFF U19: Elias Eliassi.

I onsdags spelade Högsby IK den första träningsmatchen inför den stundade division två-säsongen.

Man besegrade Kalmar FF U19 med 2-1 (0-0) i en match där HIK:s tränare fick en hel del att analysera.

– Jag tittar på matchen på videon i efterhand, det är omöjligt att hinna med att registrera allt under matchen, säger Ola Petersson.

Högsby IK har tränat tungt ett tag och träningsmatchen var ett välkommet inslag i förberedelserna inför den stundande, historiska division två-säsongen.

Matchtruppen innehöll ett par nyförvärv och någon provspelare, samtidigt som några saknades. En del spelare fick också spela på ovana positioner.

Vad är det du tittar på i en sådan här match?

– Det blir ju en hel del individuella analyser. Man får en klar bild av vilka spelare som ligger längst fram och är redo för division två.

– Vad gäller det kollektiva spelet kan man se tendenser i hur rätt vi ligger i positionering i anfalls- och försvarsspel även om det är spelare som inte känner varandra så väl eller som spelar på fel positioner, säger Ola Petersson.

Ola Petersson. Arkivfoto: Peter A Rosén

Hur var matchen?

– De har ett väldigt högt bolltempo och är väldigt passningsskickliga, det gick nog faktiskt fortare än vad det kommer att göra i division två. Vi fick väl knappt låna bollen första kvarten och hade bekymmer att hitta organisationen i både anfall och försvar.

– Vi mådde som bäst när vi väntade in dem och inte gick på dem så högt. De ville gärna locka upp oss så att de sedan kunde såga sig igenom med sitt skickliga passningsspel.

– Vi fick jobba en del med vår positionering.

Några spelare som stack ut?

– Många gjorde det bra, men Noah Ekberg, nyförvärv från IFK Berga spelade andra halvlek och var pigg. Vår nya målvakt från Färjestaden Mostafa Mohammadzada såg stabil ut och gjorde en bra match.

– I och med att vi saknade lite folk så fick ju några spela på ovana positioner. Carl Savolainen som mestadels varit mittback fick spela forward efter paus. Han gjorde det bra och gjorde dessutom mål. Men sammantaget så spelade vi med totalt fyra forwards som nästan inte känner varandra alls, det säger sig självt att det blir knepigt, menar Ola Petersson.

– Men sammantaget var det en bra match mot ett bra motstånd, det var nyttigt för oss att känna på ett högre tempo än det vi stötte på förra året.

Ni har kört ganska hårt med spelarna hittills, hur har de svarat på den ökade träningsmängden?

– Jag tycker att de har svarat riktigt bra, vi ligger betydligt längre fram nu än vid motsvarande tid förra året. Nytt för i år är att vi har kört en hel del styrketräning i kombination med den rena konditionsträningen.

– Sedan har vi haft tio man som haft Corona så vi har ju fått ha lite individuell belastning utifrån sjukdomsläget.

– Det har ju också tyvärr inneburit lite för hård belastning på de som kunnat träna, vi har varit runt 18-20 man på träning och det är lite för få.

”Det kommer att krävas att vi orkar springa ännu mer och längre och att vi orkar ta fler maxlöpningar än förra säsongen”

OLA PETERSSON, HUVUDTRÄNARE I HÖGSBY IK

Hur ser det ut framöver, kommer ni att fortsätta köra hårt? Ni var ju antagligen bäst tränade i er division tre-serie förra året.

– Ja, det var vi, vi hade orken i nittio minuter förra året, det har vi säkert lite nytta av nu också, men det kommer att krävas att vi orkar springa ännu mer och längre och att vi orkar ta fler maxlöpningar än förra säsongen, menar Ola Petersson.

Ola Petersson. Arkivfoto: Peter A Rosén

Ja, du har ju varit med förr och vet vad som krävs på den här nivån. Vad behöver ni utveckla?

– Det gäller att fortsätta ta det hårda jobbet i varje match. Dessutom behöver vi lära oss att ha mer tålamod i vårt passningsspel och verkligen våga äga bollen.

Vad jag förstår så saknas det fortfarande en del pusselbitar innan truppen är färdig. Vad ser du för behov på spelarfronten?

– Bakåt har vi rätt så många alternativ, där är jag trygg. Vi behöver däremot lite mer offensiv kraft, jag tycker att vi gjorde lite för lite mål förra året sett till hur många chanser vi skapade.

– Så om jag får önska så hade två riktiga poängspelare varit fint, säger Ola Petersson.

”Sportchefen Fredrik Hultman har bråda dagar nu”

– Sportchefen Fredrik Hultman har bråda dagar nu, han har ett tufft jobb. Det är ju inte så att spelare står i kö för att komma till Högsby bara för att vi gått upp en division, men det kommer säkerligen att hända saker inom de närmaste veckorna. Vi kommer att behöva en bred trupp.

Fredrik Hultman. Arkivfoto: Peter A Rosén

Ni tränar en vecka till nu, sedan kommer träningsmatcherna med en veckas mellanrum.

– Ja, det är viktigt att alla de spelare som är i träning också får matchvana, så det är nödvändigt med kontinuerligt matchande innan seriespelet startar.

Ni har hamnat i division två södra med många spännande lag, är det lite fotbollsfeber i Högsby nu?

– Det kan man säga, den glädjen jag upplevde hos folket i och kring föreningen och alla supportrar när vi gick upp var fantastisk att se. Alla var så himla glada. Nu har vi alltid ett par tre pensionärer som följer varje träning och som snackar lite med grabbarna efter träningen.

”Det märks att det är stort med division två för den här lilla byn”

– Man märker att Högsby IK har en lokal förankring med spelare från närområdet som Oskarshamn och Nybro och ja, förstås Högsby. Jag tror att det är viktigt at vi inte tappar den, för just den lokala förankringen gör att HIK engagerar Högsbyborna.

– Det märks att det är stort med division två för den här lilla byn, jag vet inte om det finns någon lika liten ort med ett lag så högt upp i seriesystemet.

Arkivfoto: Peter A Rosén

Vilka förväntningar ska man ha på Högsby IK i år?

– Man måste förstå att det är en stor skillnad på division tre och division två. Det kommer säkert att bli tufft, men vi är fast beslutna att arbeta hårt för att etablera oss på den här nivån, avslutar Ola Petersson.

Foto: Peter A Rosén

Foto: Thomas Wennerklint (översta bilden)

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS