Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Högsbys kommunalråd Stihna Johansson-Evertsson (C): ”Väldigt problematiskt”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

LÄNET

Dagens strandskyddslagstiftning hindrar Högsby kommun från att erbjuda attraktiva boendemiljöer, betonar kommunalrådet Stihna Johansson-Evertsson (C).

Det här är en ytterst viktig framtidsfråga, understryker hon.

Stihna Johansson-Evertsson (C) är kommunalråd i Högsby kommun.

– Högsby kommun har jättemånga sjöar och oerhört många attraktiva lägen. Men för oss är det svårt att attrahera kapital. De satsningar som lättnader i strandskyddet skulle kunna ge är jätteviktiga för Högsby kommun – och den typen av kommuner, säger Stihna Johansson-Evertsson, som även är distriktsordförande för Centerpartiet i Kalmar län.

”Det är inte en liten fråga för vårt län”

STIHNA EVERTSSON JOHANSSON (C), KOMMUNALRÅD I HÖGSBY KOMMUN

– Det är inte en liten fråga för vårt län. Framför allt inte för oss som anses vara mindre attraktiva. Det är fortfarande väldigt problematiskt när det kommer till att bygga vid alla dessa sjöar som vi har. Kan man lösa den frågan nu, så hinner vi se resultat innan nästa val.

Vår tidning pratar med Stihna Johansson-Evertsson, riksdagsledamoten Anders Åkesson (C) och regionala utvecklingsnämndens ordförande Karin Helmersson (C) under en digital pressträff på torsdagsförmiddagen.

Trion målar upp en bild över hur Centerpartiet kommer att arbeta under 2021, regionalt och nationellt.

De konstaterar att nästa val, som hålls hösten 2022, närmar sig.

”Det är viktigt att länet kan övervintra under den här pandemin”

KARIN HELMERSSON (C), ORDFÖRANDE I REGIONALA UTVECKLINGSNÄMNDEN

Karin Helmersson påpekar att landet, regionerna och kommunerna givetvis befinner sig i ett speciellt läge, med tanke på coronapandemin.

– Det är viktigt att länet kan övervintra under den här pandemin. Jag tänker förstås på vårt näringsliv – men också på våra kulturaktörer, som finns runtom i länet.

Karin Helmersson (C) är ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

– Vaccinationerna pågår och det finns en förhoppning om att befolkningen i vårt land ska vara vaccinerad när vi är framme vid midsommar – om allt rullar på som det ska.

”Goda förutsättningar”

– Det finns goda förutsättningar för vårt län att få en bra besökssommar. Vi är det fjärde största besökslänet i Sverige. Det gäller att de här företagen kan övervintra och finnas där när sommaren kommer.

Hon nämner naturligtvis giganten i sammanhanget – Astrid Lindgrens Värld (ALV) i Vimmerby.

– Men det finns många fler företag som är beroende av hur ersättningar och regelverk kommer att se ut framöver.

Hon konstaterar också att det är jättesvårt att sia om besökssommaren, med tanke på att ingen vet hur restriktionerna kommer att se ut.

– Det är omöjligt att säga hur det kommer att se ut i juni och juli.

– Om man bortser från Vimmerby- och Hultsfredsområdet, så hade länet bra besökssiffror under sommaren 2020. Ja, eller siffrorna var som en regnig sommar. De var inte lika bra som rekordsommaren 2019 – men de var ändå helt okej.

”Väldigt låga siffror”

– Vimmerby- och Hultsfredsområdet hade dock väldigt låga siffror, vilket var kopplat till stängningen av ALV. Där jobbar vi stenhårt för att parken ska kunna vara öppen under den kommande säsongen. Polisen har dragit tillbaka sitt överklagande och nu finns det goda förutsättningar.

– Åtgärder har vidtagits för att man ska kunna besöka parken på ett smittsäkert sätt.

Karin Helmersson lyfter fram ytterligare ett område som är oerhört viktigt för vårt län.

– Under pandemin har det blivit ännu tydligare hur viktig bredbandsfrågan är – jag tänker exempelvis på ungdomarnas distansstudier. Vi måste ha ett bredband som fungerar, i hela länet.

– Här vet vi att vi ligger lite efter, jämfört med de nationella siffrorna. Kalmar län är ett glesbefolkat län, vilket givetvis påverkar. Det är jättebra att det kommer mer nationella medel – men vi måste se till att även områden där det inte bor så många blir gynnade.

”En bra bit efter”

– Där det är som svårast att bygga bredband, ja, det är där som det statliga stödet ska vara som högst. I våra glesbefolkade delar av länet, så är det 37 procent som har tillgång till fiber. Vi har således en bra bit kvar – siffran för riket ligger på 50 procent, ungefär. Siffran för riket är inte heller bra, men vi ligger en bra bit efter. Vi har följaktligen mycket kvar att göra inom det här området.

Karin Helmersson berättar att regionen har lagt till 50 miljoner kronor under de närmaste åren, för att finnas med och stötta projekt som är i behov av finansieringshjälp.

”Viktig framtidsfråga”

– Det är en fråga som är jätteviktig här och nu – men det är också en viktig framtidsfråga, för att vi ska klara av välfärdstjänsterna.

Karin Helmersson lyfter fram ytterligare en fråga som Centerpartiet kommer att lägga extra mycket krut på framgent.

– Ja, och det är infrastrukturen. En ny nationell plan ska fram och en länsplan för vilka objekt som ska ha medel inom infrastrukturen. Vi har gjort ett grundjobb med prioriteringen i länet. Så långt är vi färdiga – men det gäller också att övertyga alla om att våra satsningar behövs.

– Ska vårt län utvecklas, så behöver vi också medel till infrastruktur, säger Karin Helmersson.

Och Stihna Johansson-Evertsson understryker att det viktigaste just nu, överlag, är att börja differentiera synen på näringslivet.

”En näring som blöder”

– Bara för att Scania och de stora industrierna går bra, så har vi fortfarande en näring som blöder. Restaurang, hotell, evenemangsverksamheterna och kulturarbetarna. Där har vi jättestora bekymmer. Normalt sett har den här branschen bekymmer i januari, februari och mars – det vet vi – och då behöver man ha sina pengar från decembermånaden som oftast är lite starkare. Men så ser det inte ut i år.

– Stöden som betalas ut måste differentieras bättre. Riktade stöd är nödvändiga. Och detta är något som Centerpartiet jobbar för.

– Just nu sitter många företagare i en svår likviditetssituation. Man har kanske inte kunnat ta ut någon lön till sig själv under hela förra året. Det är väldigt bekymmersamt. Många drabbas, många blir utan arbete och många mår dåligt, säger Stihna Johansson-Evertsson.

Vår tidning passar på att fråga Anders Åkesson om han tycker att Centerpartiet ska fortsätta att samarbeta med Socialdemokraterna efter nästa val.

”Nytt Saltsjöbadsavtal”

– Jag tycker att Centerpartiet ska hedra Januariavtalet och se till att det genomförs fullt ut, svarar Anders Åkesson och nämner skattejusteringarna och LAS-överenskommelsen som ett par exempel i sammanhanget.

Anders Åkesson (C) är riksdagsledamot.

– Det blev faktiskt ett nytt Saltsjöbadsavtal. Det förändrade strandskyddet ligger färdigt snart, som ett förslag. Det kommer att ge vår del av landet enorma möjligheter.

– Jag är helt övertygad om att Centerpartiet kommer att gå till val med sin egen politik som ett av åtta nationella partier, ja, det kanske kommer något ytterligare. Efter valet 2022 är vi beredda att ingå i ett regeringssamarbete. Det är så det fungerar. 2018 gick vi till val som en allians. Sedan dess har hela landskapet ändrat sig väldigt mycket.

”Jag tror inte att det är görligt att på förhand peka ut någon tänkte konstellation”

ANDERS ÅKESSON (C), RIKSDAGSLEDAMOT

– Och jag tror att det kommer att fortsätta att ändra sig en del fram till valet. Men det är det enda rimliga. Jag tror inte att det är görligt att på förhand peka ut någon tänkt konstellation. Jag tror heller inte att det är särskilt smart ur partiets perspektiv. Det är väljarna som bestämmer, säger Anders Åkesson.

Men det finns väl två partier som ni säger nej till, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet?

– Ja, på grund av deras politik har vi sagt nej till populisterna, både till vänster och höger. Jag har inga synpunkter på Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, det står var och en fritt att ha vilka åsikter man vill, men deras åsikter är inte förenliga med Centerpartiets politik och grundläggande värderingar.

Men ni föredrar väl ändå en borgerlig regering?

– Ja, det skulle jag tänka mig. Men det är de parlamentariska förutsättningarna efter valet 2022 som är avgörande och 2018 tog det en hel höst att bena ut det, svarar Anders Åkesson.

Han konstaterar också att det är tydligt att Centerpartiet har varit med och påverkat regeringspolitiken på ett positivt sätt tack vare Januariavtalet, med sina 73 punkter.

Sänkt skatt

– En bärande punkt i Januariavtalet var att sänka skatten på arbete. I den budget som trädde i kraft för 14 dagar sedan sänks inkomstskatterna med 13,5 miljarder kronor. I Kalmar län handlar det om cirka 340 miljoner kronor i total skattesänkning. Sedan har vi arbetsgivaravgifter för unga. 7,5 miljarder kronor och 200 miljoner kronor i länet i lägre löneskattkostnad för att anställa unga, säger Anders Åkesson.

ARKIVFOTO

PETER A ROSÉN

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS