Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

”Hur grön är vindkraften egentligen?”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

INSÄNDARE

Idag pratar alla om att vi måste ställa om från dagens fossilberoende till fossilfri energi. Detta kan tyckas självklart och att alla borde hjälpa till, men så självklart är det inte för mig.

Varför då? Det tänkte jag svara på nedan.

Idag pratar alla om att vindkraften är det som snabbast kan göra att vi kan ställa om vår energiproduktion till att bli fossilfri. Problemet är att vi ställer om till vindkraft till ett väldigt högt pris. Priset är att vi ställer stad mot landsbygd. Helt plötsligt är vi beredda att tillåta enorma ingrepp både i våra skogar, vår natur och i vårt hav utan att någon ifrågasätter detta.

Livet förändras radikalt

Sedan är ju vindkraft ingen baskraft av energi utan bara ett komplement som producerar energi ibland när det blåser och är det vindstilla får vi förlita oss på vattenkraft och kärnkraft som ger oss energi i alla lägen. Men denna utbyggnad gör helt klart störst påverkan på vår natur.

Ditt liv i stan där är allt som vanligt men mitt liv på landet förändras radikalt.

  1. Man får ett konstant ljud i sitt hus som till slut påverkar psykiskt och vissa dagar går det inte att sitta ute i trädgården pga ljudet
  2. Man får beskuggning genom sina fönster
  3. Man får ett blinkande ljus genom fönstren alla dygnets mörka timmar
  4. Fastighetsvärdet halveras minst, jag vill flytta men ingen vill flytta in

Markägare får betalt

Det finns ett fåtal människor på landsbygden som vill ha vindkraft och det är de som får det på sina egna marker. För då får man en rejäl årlig ersättning av vindkraftsbolaget. Så pass mycket att man har svårt att säga nej. För det kan jag lova att det är intäkterna från vindkraft som får dessa människor att bli positiva till vindkraft och inte av omtanke av miljön även om de påstår det. Att arrendera ut sin skogsmark till vindkraft ger bättre ekonomi än skogsbruket.

Det samma gäller även de vindkraftsbolag oftast utlandsägda som vill investera i vindkraft i Sverige. De bygger inga vindkraftsparker för att hjälpa Sverige och Europa att ställa om till grön energi även om de vill få det att låta så.

Glöm det! 

Nä, det är aktiebolag som vill tjäna pengar såklart. Som alla bolag handlar det om att tjäna så mycket pengar det går för att sedan dela ut till sina aktieägare. De bryr sig inte ett dugg hur vi på landsbygden eller utmed havet får det med vindkraft inpå knuten.

”Detta lär bli ett av norra Europas största köttkvarn av fåglar om detta vindkraftbolag får bestämma.”

Patrik

Miljontals flyttfåglar

Ett exempel på att pengar går före naturen och miljön är ju när vindkraftsbolaget Cloudberry föreslår att bygga en gigantisk vindkraftspark i Kalmarsund med sina unika och fantastiska kuststräckor.

Kanske Sveriges vackraste kuststräcka om du frågar mig!

Man vet inte om man skall skratta eller gråta.

Stora delar av projekteringen ligger i områden skyddade av miljöbalken för natur, friluftsliv och orörd natur, ett flertal Natura 2000-områden angränsar och Blå Jungfruns nationalpark endast några kilometer från området de projekterat. Samtidigt finns här ett av norra Europas största flyttfågelsträck med många miljoner flyttfåglar varje år, med ett antal rödlistade arter som är beroende av Kalmarsund bl.a. ejder och skräntärna. 

Detta lär bli ett av norra Europas största köttkvarn av fåglar om detta vindkraftbolag får bestämma. Hur viktig är naturen och miljön då om ett bolag kan få för sig att projektera här? Och hur viktig är den gröna omställningen då om vi offrar denna unika miljö? Om vindkraftsbolaget Cloudberry bryr sig något om natur och miljö skulle de aldrig komma på tanken att projektera i detta område. Det enda de bryr sig om är pengar!

Oberoende forskning saknas

De forskningsresultat som vindkraftsbolagen lägger fram som argument om påverkan på människor, marina miljön och påverkan på djur och fåglar anser jag att man måste ta med en stor nypa salt. När man börjar granska dessa forskningsresultat inser man att de allra flesta är beställda av vindkraftindustrin, och man får de resultat man betalar för.

Det finns idag väldigt lite oberoende forskning kring vindkraftens påverkan, men den oberoende forskning som börjar komma fram pekar på att vindkraft har betydligt större påverkan än vad vindkraftsindustrin påstår i sina resultat angående den mänsklig påverkan, den marina miljön och på djur och fågelliv.

Pengarna styr

Jag bor på landet och tillbringar så mycket tid jag hinner i skogen och utmed vår vackra kust med fågelskådning och paddlar i den vackra skärgården så ofta jag kan.

Men jag vill inte vara delaktig i den gröna omställningen om vindkraft byggs hejdlöst i den omfattning som föreslås idag, för jag anser att dessa utländska bolag är oärliga. Det är pengar som styr dessa bolag utan att de tar någon som helst hänsyn till varken människor, djur eller vår natur.

Hur grön är omställningen då??

Patrik

Foto: Freepik

+1
121
+1
7
+1
0
+1
5
+1
0
+1
5
+1
3

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS