IK Oskarshamn besegrade Rögle på bortais ikväll: ”Riktigt kul att se målvakten som vi har plockat in”

ÄNGELHOLM/OSKARSHAMN

Ishockey

SHL

Rögle BK – IK Oskarshamn 1–4 (0–0, 1–1, 0–3)

Mål, IKO: Lukas Jasek, Hynek Zohorna, Austin Wagner, Olli Palola.

Skott: 33–22.

Utvisningar: RBK 2×2 min, IKO 5×2 min.

Publik: 6 310 betalande åskådare (Catena Arena i Ängelholm).

Snacka om succé för Tomas Rydén – målvakten som SHL-jumbon IK Oskarshamn har lånat in från Tingsryds AIF i hockeyallsvenskan.

På torsdagskvällen avverkade han sin SHL-debut, i IKO:s bortamatch mot Rögle BK.

”Bönderna från Småland” vann med 4-1 efter en fantominsats av den 30-årige värmlänningen Tomas Rydén (96,97 i räddningsprocent ikväll).

– Jag är bara glad. Det är kanske svårt att vara något annat just nu, sa matchhjälten till TV4 Sport strax efter slutsignalen.

– Nej, jag tror inte det, svarade Tomas Rydén när TV4 Sports utsände kommentator frågade om han har gjort en bättre match tidigare.

”Inte själv där ute”

– Men jag är inte själv där ute. Många blockade skott och vi krigade som tusan i boxplay. Jag skulle säga att det här är en lagvinst, helt och hållet, tillade han.

Tomas Rydén gjorde ”sälen” framför IKO-klacken i Catena Arena.

– Den har varit med ända sedan Vimmerbytiden – den har jag gjort några gånger, sa han till TV4 Sport.

Rögle vann skotten med 17-5 i den första perioden.

Men det var mållöst efter 20 minuter.

Tomas Rydén, som fick vakta kassen när Emil Kruse (sjuk) och Marek Langhamer (skadekänningar) inte kunde vara med på isen, var rena rama väggen mellan stolparna.

”Han gjorde en kanonperiod”

IKO-forwarden Johannes Salmonsson om Tomas Rydén

– Riktigt kul att se honom, målvakten, Tomas – som vi har plockat in. Han gjorde en kanonperiod. Det är kul. Han har gett oss chansen att hålla oss kvar i den här matchen, så då får vi bjuda tillbaka lite, sa IKO:s veteranforward Johannes Salmonsson till TV4 Sport i den första periodpausen.

Johannes Salmonsson, IK Oskarshamn, i en kvartsfinal mot Rögle BK.
Johannes Salmonsson. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

”Läser spelet bra”

– Han spelar med en härlig spelkänsla och läser spelet bra, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till TV4 Sport när han fick en fråga om Tomas Rydéns minnesvärda förstaperiod.

Det var Rögles Linus Sjödin som spräckte nollan 15:16 in i mellanakten. Pucken gick in via ribban.

Lukas Jasek skickade in kvitteringen en minut och tio sekunder senare. Det var hans elfte mål för säsongen.

Lukas Jasek, IK Oskarshamn
Lukas Jasek. Foto: Pierre Stjernfeldt

En minut och 11 sekunder in i slutperioden gjorde IKO:s Hynek Zohorna sitt femte mål försäsongen.

Hynek Zohorna, IK Oskarshamn
Hynek Zohorna. Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt

Och efter 03:29 tryckte forwarden Austin Wagner upp pucken i krysset.

3–1.

Det var hans fjärde fullträff i IKO-tröjan.

Mål i tom kasse

Rögle tog ut målvakten med tre minuter och 51 sekunder kvar, i jakten på en reducering.

Men det slutade med att Olli Palola gjorde 4–1 i tom kasse efter 16:19. Det var hans femte mål för säsongen.

Oskarshamn, som nu ”bara” har nio poäng upp till Rögle som parkerar precis ovanför kvalstrecket, möter Färjestad på bortais på lördag.

Arkivfoto: Pierre Stjernfeldt