IK Oskarshamn får kritik av skidåkare: ”Skidspåret var helt förstört”

IK Oskarshamn får kritik av skidåkare: ”Skidspåret var helt förstört”

2021-02-02 0 av Peter A RosénOSKARSHAMN

IK Oskarshamn får kritik av upprörda skidåkare.

”Ikväll (läs: måndag kväll) åkte vi i det fantastiskt fina skidspåret på Scaniaspåret. Flera var där och njöt av att det äntligen var spårat tack vare kommunen. Ett fantastiskt fint skidspår! Många har åkt där under helgen och förutsättningarna är perfekta. När vi lämnar kommer ett 25-tal IKO-ungdomar med sina ledare. Spelarna ger sig ut och springer sönder spåret totalt trots att flera skidåkare ber dem att inte springa i spåren. Skidspåret var helt förstört och ledarna tog inget ansvar! Tala om osportsligt handlande! En så stor klubb som IKO måste bete sig bättre. Tråkigt”, skriver en person i ett e-postmeddelande till fritidskontoret i Oskarshamns kommun.

Innan incidenten. FOTO: PRIVAT
Och efter incidenten. FOTO: PRIVAT

”Otroligt tråkigt”

”Otroligt tråkigt att detta händer. Framför allt på det sätt du beskriver. Jag kommer omgående ta en kontakt med IKO gällande detta”, skriver fritidschefen Daniel Stenberg i ett svar.

En annan person skriver så här i ett e-postmeddelande till Daniel Stenberg:

”Måste börja med att tacka för alla fina skidspår som dina medarbetare fixat efter det fantastiska snöfallet. Ikväll skulle jag och klubbens (SOK Viljans) äldre ungdomar träna på de helt fantastiska spåren på Scaniaslingan. I flera år har detta motionsspår legat på vår önskelista. Jag började åka och blev lyrisk över hur fint spåret är, trots att många nött där hela helgen. Efter knappt ett varv mötte jag ett 20-tal ungdomar från IK Oskarshamn (J18).”

Personen skriver att ungdomarna sprang mitt i spåret.

”Skriker i förtvivlan”

”Jag skriker i förtvivlan: Spring inte i spåren. De ignorerade mig totalt och fortsatte att springa sönder spåren. Våra ungdomar mötte dem och bad dem sluta. De fick då till svar att de kan åka skidor i fjällen. Man blir bara så förbannad och upprörd. Tänker på hur många jag pratat med som varit så glada över spåren ni gör och allt jobb ni lägger ner. Jag vet inte om det går att spåra om, men tänkte att du vill veta vilka vandalerna är, som har förstört hela spåret”, skriver personen.

”Tack för berömmet, jag ska framföra detta till berörda. Vi ska se om vi kan fixa spåren igen ”, svarar Daniel Stenberg.

Vår tidning kontaktar IK Oskarshamns klubbchef Martin Åkerberg för en kommentar.

”Inga ursäkter i världen kan göra det inträffade ogjort, så nu tittar vi framåt och försöker dra lärdom av det som hänt”

MARTIN ÅKERBERG, KLUBBCHEF I IK OSKARSHAMN

Han säger att vi gärna får citera ett inlägg som IKO har lagt ut i sociala medier:

”Vi fick i måndags kväll vetskap om att några av IK Oskarshamns juniorer hade löptränat i skidspåren på Scaniaslingan. Från IK Oskarshamns sida ser vi allvarligt på det inträffade och vi har haft samtal med både ledare och spelare i laget. Vi har en ambition om att bidra till att Oskarshamn ska vara en bättre plats att leva och bo på och då måste alla som är aktiva i klubben leva därefter.”

”Inga ursäkter i världen kan göra det inträffade ogjort, så nu tittar vi framåt och försöker dra lärdom av det som hänt. Tack vare den fantastiska personalen på fritidskontoret kommer skidspåret under tisdagen att göras kördugligt igen.”

”Förlåt, alla oskarshamnare”, skriver Martin Åkerberg.

IKO:s klubbchef Martin Åkerberg. ARKIVFOTO: PETER A ROSÉN