IK Oskarshamn föll i sista perioden borta mot HV71

JÖNKÖPING/OSKARSHAMN

I två perioder hotade IKO seriefyran HV 71. Men i sista perioden visade Jönköpingslaget att det inte är någon tillfällighet att skillnaden i tabellplaceringarna är som de är. HV vann med 5-3, siffror som i sig inte bör svida alltför mycket för IKO.

IKO började matchen riktigt bra. HV drog på sig två utvisningar när de inte hängde med. I det första överläget lyckades inte IKO göra mål men naglade stundtals fast HV i försvarszonen.

IKO:s ledningsmål kom i det andra powerplayet. Ett mycket snyggt mål där eleganten Johannes Salmonsson spelade in till Jonas Engström som styrde pucken på Jonas Gunnarssons benskydd. Som en kobra var nästa elegant, Rickard Palmberg, framme och högg på returen som han satte bakom Gunnarsson.

HV71 var mer effektiva i powerplay. IKO drog på sig en utvisning efter 13 minuter och där Alexander Bergström frispelades i slottet och satte pucken i krysset.

Men IKO replikerade snabbt, 30 sekunder senare kom Pontus Netterberg fram på vänstersidan intill HV-målet, fick pucken och drog till direkt till 2-1 ledning.

IKO drog på sig en ny utvisning och HV var omutliga. 2-2 satte Daniel Norbe på ett skott från blå där Daniel Rosengren var helt skymd i målet.

I andra perioden tog HV ledningen direkt när Linus Sandin enkelt fick åka in och lägga in pucken bakom Rosengren.

Många vädrade en vändning av matchen och att HV skulle sätta full fart och göra fler mål. Dessutom tog IKO-tränaren en time out efter 2.30 när spelet haltade rejält och HV pressade på.

Skott i krysset

Men IKO tog åt sig av Perras ord, klev ut och började kliva på framåt igen. Det gav utdelning efter åtta minuter då IKO pressat tillbaka HV. Backen Mat Bodie klev fram på offensiva blå och bröt ett uppspel, spelade elegant in till backkollegan Henrik Nilsson som pricksköt in i krysset.

Utan tvekan var IKO med. Både spelmässigt och målmässigt efter två perioder.

I tredje fick HV återigen en bra start och gjorde 4-3 när Filip Sandberg stod ren i slottet och drog till direkt på ett inspel som Rosengren var chanslös på.

Och när junioren Zion Nybeck gjorde sitt livs första SHL-mål, efter drygt sju minuter, så dog matchen lite. Han slängde sig fram och slog in en retur efter kalabalik framför Rosengren.

IKO hade några bra lägen de sista 10 minuterna men träffade ramen eller Gunnarsson.

Spelmässigt gjorde IKO en helt okej match och målmässigt såg det bättre ut än på flera matcher. Men att spöa HV71 borta är inget enkelt jobb. IKO har förlorat samtliga fyra möten mot HV den här säsongen.

IKO skulle behöva en seger innan playoff-spelet drar igång. Tre omgångar återstår. På lördag har IKO serietrean Rögle hemma – som spöade Brynäs med 6-4. Nästa tisdag väntar elvan Brynäs borta och i sista omgången Linköping HC hemma. Linköping som ligger trea från slutet.

Så en trepoängare mot Linköping, och varför inte även Brynäs och Rögle, skulle sitta som en fläskläpp – eller handen i handsken som en del brukar säga.

Det finns potential

Det finns potential i IKO. Daniel Rosengren i målet övertygar mer och mer. Nykomlingen Rickard Palmberg tillför väsentligt till laget och i kedjan, med Johannes Salmonsson och i den här matchen även Markus Modigs. Den kedjan skapade en hel del.

Jag vill fortfarande se en kedja med Salmonsson, Palmberg och Thelin. En riktigt powerkedja med både tyngd och skicklighet.

Backen Ben Youds är också en spelare som kommer mer och mer.

Sammantaget var det ingen spelare som föll ur ramen mot HV71 – även om vissa har en högre potential.

Conny Blomander

conny@oskarshamns-nytt.se

Skållhet. Centern, Rickard Palmberg (nummer 91), gör skillnad i IKO. Mot Hv71 var han snabbt framme och satte 1-0-målet och han gjorde i övrigt ett mycket bra jobb, både offensivt och defensivt. FOTO: PIERRE STJERNFELDT