IK OSKARSHAMN KLART FÖR FÖRSTA SLUTSPELET NÅGONSIN: Seger mot Djurgården

ISHOCKEY

SHL

IK Oskarshamn – Djurgården 3–2 (1–0, 2–2, 0–0)

Mål, IKO: Johannes Salmonsson, Kim Rosdahl, Joakim Thelin.

Efter fem raka förluster och sex hemmaförluster i följd lyckades IK Oskarshamn äntligen vinna igen.

Det blev 3–2 hemma mot Djurgården på torsdagskvällen.

Därmed säkrade IKO den historiska slutspelsplatsen.

Laget får möta Leksand i åttondelsfinalen (första matchen spelas i Oskarshamn på lördag).

– Jag är otroligt stolt över hur laget har hanterat det här tuffa läget, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till C More.

Det var Johannes ”Salle” Salmonsson som vinklade in 1–0 med hjälp av ena skridskon efter 13:46 i den första perioden (hans andra fullträff för säsongen och kedjekamraten John Dahlström assisterade).

– Jag var ganska bra i fotboll, sa ”Salle” till C More.

Han var dessutom säker på att målet skulle bli godkänt.

– Jag var inte på målvakten och jag gjorde ingen sparkrörelse, sa han till C More.

36-åringen konstaterade också att det var ”lite anspänt” under de första fem–sju minuterna.

Laget åkte dessutom på två numerära underlägen, vilket förklarar varför gästerna vann skotten med 13–9 under de inledande 20 minuterna.

Efter utvisningarna tog ”Bönderna från Småland” över.

– En ganska jämn period, totalt sett. Klart godkänt, summerade ”Salle” i intervjun med C More.

31 sekunder in i mellanakten ökade IKO på till 2–0, i powerplay, spel fem mot fyra. Patrik Karlkvist spelade fram till Kim Rosdahl, som skickade in pucken. Snyggt.

– En fantastisk passning – jag fick ett jättebra läge, sa Kim Rosdahl till C More.

När uret stod på 03:09 gjorde Joakim Thelin 3–0 (hans femte mål för säsongen). Ett fint mål, där kedjekamraterna Cam Brace och Mikkel Øby-Olsen stod för passningspoängen.

IKO, som vann skotten med 11–9 i mellanperioden, kunde ha gjort fler mål – men i stället reducerade Djurgården både en och två gånger innan det var dags för den andra periodvilan. 3–2.

Tredje perioden förblev således mållös.

Åttondelen mot Leksand spelas i bäst av tre matcher. Första matchen avgörs i Oskarshamn på lördag, som sagt var, och den andra matchen spelas i Leksand på måndag.

Krävs det en avgörande fajt, så spelas den i Leksand på tisdag.

– Ett supermotstånd. Det kommer att bli folkfest, tror jag. Vi drar folk överallt. Det blir kul, sa IKO-tränaren till C More när han fick veta att Leksand står för motståndet i åttondelen.

– Jag tror på det här gänget. Vi har visat en otrolig styrka till och från under säsongen. Nu har vi allt att vinna. Det här är historiskt för oss, sa Martin Filander till C More när han fick frågan om slutspelschanserna.

Här är SHL-tabellen.

Här är IKO:s interna poängliga.

Här har vi samlat alla våra IKO-artiklar, in och läs.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Joakim Thelin. Mycket bra match. Hårt jobb. Gjorde 3-0-målet. Hans femte för säsongen.

**  Johannes Salmonsson. Har hittat formen. Stort arbete. Vinklade in det viktiga 1-0-målet med ena skridskon. Hans andra för säsongen.

Tim Juel. Gjorde flera fina räddningar. Framför allt vid ställningen 3-2.