IK Oskarshamn vände och vann: Första vinsten på tre år hemma mot Luleå

Ishockey

SHL

IK Oskarshamn – Luleå 6–3 (1–2, 4–1, 1–0)

Mål, IKO: Jiri Smejkal 2, David Quenneville, John Dahlström, Myles Powell, Patrik Karlkvist

Publik: 2 837 betalande åskådare (Be-Ge Hockey Center)

Skott på mål: 31–33

Utvisningsminuter: 31–29

Tacklingar: 13–7

Tekningar: 30–22

För första gången på tre år vann IK Oskarshamn en hemmamatch mot Luleå i SHL-hockeyn.

Torsdagskvällens match slutade 6–3 inför 2 837 betalande åskådare i Be-Ge Hockey Center.

”Bönderna från Småland” har därmed besegrat norrbottningarna vid totalt tre tillfällen.

Det var en svängig tillställning, där IKO tog ledningen genom Jiri Smejkal efter knappt fyra minuter i inledningsperioden.

Luleå vände på det hela och hade en 2–1-ledning inför mellanakten.

Sedan vann hemmalaget den andra perioden med 4–1 – efter mål av Jiri Smejkal, David Quenneville, John Dahlström och Myles Powell.

I slutperioden fastställde målmaskinen Patrik Karlkvist slutresultatet.

– En stark insats. Vi började matchen bra – men vi hade tio dåliga minuter i den första perioden. Luleå var bra då och tog över. Sedan hade vi bestämt oss på ett annat sätt i den andra perioden. Vi kuggade i bättre och fortsatte att våga spela – samtidigt som vi vann kamper. Vi såg starka ut. Sedan höll vi ihop det hela vägen. Det var stabilt och vi spelade som vi vill spela, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till C More.

Noterbart är att IKO-backen William Wore Kreü och Oskarshamnssonen Oscar Engsund, back i Luleå, åkte på varsitt matchstraff efter ett slagsmål som förde tankarna till NHL.

IKO möter Timrå på bortais på lördag.

Här är SHL-tabellen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Jiri Smejkal. Tvåmålsskytt. Stark och skicklig, som vanligt. Spelar han i NHL nästa säsong?

** John Dahlström. Kul att se fjärdelinan med John Dahlström, Johan Johnsson och Jonas Engström. De gjorde återigen en bra match. Ett mål och en målgivande passning för Dahlström.

* Jonas Engström. Fjärdelinan var vass, som sagt var. Lagkaptenen Engström är bevisligen på väg mot storformen. Två målgivande passningar i dag.