Brynäs – IK Oskarshamn 1–4 (0–1, 1–2, 0–1)

Mål, IKO: Patrik Karlkvist 2, Antti Suomela, Cameron Brace.

Tacklingar: 17–11.

Tekningar: 31–23.

IK Oskarshamn är tillbaka på vinnarspåret i SHL-hockeyn.

Det blev 4–1 borta mot Brynäs IF på tisdagskvällen.

– Den satt fint, måste jag säga, sa IKO:s huvudtränare Martin Filander till Cmore efter slutsignalen.

– Vi hade mycket bra utdelning i powerplay (hundraprocentigt) och sedan fick vi en straff också (som Patrik Karlkvist gjorde mål på). Det hjälpte oss, men vi vet att vi är skickliga i de lägena. Vi har killar som kan göra skillnad i offensiven. Men jag är framför allt otroligt stolt över lagsammanhållningen och defensiven ihop med jättebra målvaktsspel från Joe (Cannata), tillade han i Cmore-sändningen.

IKO-tränaren konstaterade också att laget nu behöver skapa en stabilitet som håller över en längre tid.

”Nu var vi uppe på den nivån där vi vill vara rent defensivt”

IKO-tränaren Martin Filander

– Nu var vi uppe på den nivån där vi vill vara rent defensivt – och sedan vill vi våga spela lite mer med pucken, men det får komma härnäst. Nu behöver vi bygga lite självförtroende, sa Martin Filander till Cmore.

Karlkvist tvåmålsskytt

Det var skyttekungen Patrik Karlkvist som skickade in 1–0 i numerärt överläge, fem mot fyra, drygt fyra minuter in i öppningsperioden.

Kedjekamraten Antti Suomela gjorde 2–0 i powerplay, fem mot fyra, drygt sju minuter in i mellanakten.

Och Patrik Karlkvist blev tvåmålsskytt när han satte 3–0 på ett straffslag knappt sex minuter senare (snyggt backhandavslut).

IKO-bekantingen Nick Olesen reducerade i numerärt överläge, fem mot fyra (där IKO-backen Niclas Burström dessutom hade tappat klubban) i slutet av den andra perioden – och Cameron Brace gjorde 4–1-målet i slutperioden.

”Vet var de har varandra”

– De vet var de har varandra – och de har den här närvaron som gör att de kan ändra sina beslut väldigt sent. Ibland vet inte vi heller vad som ska hända. Och det är väl därför det är svårt att läsa dem som motståndare. Vi har dessutom hot på alla positioner i båda enheterna – och det är jätteviktigt i powerplay. Just nu har vi lagt väldigt mycket vikt på vår enhet med Suomela i spetsen, svarade Martin Filander när Cmore ställde en fråga om IKO:s fantastiska powerplayspel.

– De gjorde fyra och vi gjorde ett. Hockey går ut på att göra mål. Det känns hårt, men jag uppskattar killarnas arbetsmoral. De gav inte upp. De kämpade till slutet, men motståndarna var bättre i dag, sa Brynäs tränare Mikko Manner till Cmore.

IKO har tagit fem poäng, av sex möjliga, mot Gävlelaget så här långt under säsongen (två matcher kvar mot dem, således).

På torsdag kväll kommer Malmö till Be-Ge Hockey Center i Oskarshamn.

– Vi tar med oss lite goa känslor och vågar spela igen, sa Martin Filander till Cmore.

I tabellen har ”Bönderna från Småland” avancerat till tolfte plats, med 26 inspelade poäng på 21 matcher.

HV71 är jumbo med 23 poäng – Malmö är nästjumbo med 25 pinnar.

Ovanför IKO hittar vi Rögle på 28 poäng och Brynäs på 29.

Noterbart är att IKO-backen Juuso Riikola av okänd anledning klev av efter två perioder i kväll.

Här är tabellen.

Oskarshamns-Nytts stjärnliga:

*** Joe Cannata. Tillbaka i kassen, med besked. Mycket bra match. 97,67 i räddningsprocent.

** Patrik Karlkvist. Fortsätter att ösa in poäng. Två mål i kväll, varav ett på straff. 13 mål och 13 målgivande passningar totalt. Därmed är han tvåa i poängligan, efter lagkamraten Antti Suomela som har samlat på sig 27 poäng, och etta i skytteligan.

* Hynek Zohorna. Bra match. Två passningspoäng i kväll.