Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

IKO-tränaren Martin Filander om löftet i ON-krönikan: ”Fint – vi blir glada om du får göra det”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

OSKARSHAMN

Om IK Oskarshamn besegrar Rögle BK i den sjunde och avgörande kvartsfinalen i Ängelholm på tisdagskvällen, så lovar jag att jag ska gå mellan Oskarshamn och Vena, fram och tillbaka.

En promenad på drygt tio mil, totalt…

Det skrev undertecknad om i en krönika som publicerades tidigare på måndagen (läs den här).

Hur ser IKO:s huvudtränare Martin Filander på tändvätskan som krönikören bjuder på?

ON ställer frågan.

– Det är fint – vi blir glada om du får göra det. Det vore bra för alla inblandade, säger han och skrattar.

Ja, då får jag lite motion – det kan jag behöva…

– Ja, exakt, svarar IKO-tränaren.

Cam Abbott, huvudtränare i Rögle BK, och Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn, på en pressträff i hockeyslutspelet
Cam Abbott, huvudtränare i Rögle BK, och Martin Filander, huvudtränare i IK Oskarshamn. Foto: Pierre Stjernfeldt

”Utifrån sett så kan jag tänka mig att ingenting talar för oss”

IK OSKARSHAMNS HUVUDTRÄNARE MARTIN FILANDER

Jag bjuder på det. Men vad talar för er i morgon? Det är, återigen, nästan ingen som tror på er. De flesta förväntar sig att Rögle bara ska spela hem det här…

– Ja, nej, utifrån sett så kan jag tänka mig att ingenting talar för oss. Men vi är en grupp som håller ihop och som aldrig ger upp. Vi försöker se möjligheterna, så vi är redo att anta utmaningen. Vi går in i det här med öppna ögon och stor entusiasm – det talar för oss, säger Martin Filander, som sitter på bussen till Ängelholm, när vi ringer upp vid 13:30-tiden.

”Även om man någon gång är trött i ett ben, så tror jag att skallen, drivet och viljan tar över i det här läget”

Ert bränsle är inte slut då? Ni är inte trötta?

– Nej, det tycker jag inte. Vi är väl förberedda – vi har tränat bra hela året och spridningen på istid över säsongen är ganska bra. Nu ska allt det där som finns krämas ur. Även om man någon gång är trött i ett ben, så tror jag att skallen, drivet och viljan tar över i det här läget.

”Förväntningarna på Europamästarna är mycket högre än de är på oss”

Men har inte Rögle ett mentalt övertag nu, med tanke på att de vann i går?

– Det vet jag inte – vi har vunnit tre matcher var, så det tycker jag inte. All press ligger på dem – så har det varit under hela matchserien. De är förstarankade och möter det nionderankade laget. Förväntningarna på Europamästarna är mycket högre än de är på oss. Jag bryr mig egentligen inte om var pressen ligger – men är det någon som ska ha press på sig, så är det Rögle, skulle jag vilja säga.

Och ni förtjänar givetvis hyllningar, oavsett hur det går i morgon. Ni kan spela avslappnat…

– Ja, det är klart att vi ska göra det. Samtidigt vill vi mer. Men oavsett vad som händer, så kan vi vara stolta över vår prestation. Då vill vi också att vi avslutar med en av säsongens bästa prestationer.

Har du fler funderingar kring matchen i går?

– Nej, egentligen inte. Nu gäller det att vara redo igen – och skruva till en del detaljer, så att vi blir lite bättre och solidare. Jag tycker att vi bjöd på lite för mycket i den matchen, men det är sådant som händer i en lång matchserie. Det går inte bara uppåt. Man får ta motgångarna också och ta lärdom och jobba på.

Blev ni tagna av stundens allvar, tror du? Kanske funderades det kring vad som hade hänt vid vinst (då hade IKO varit klart för en semifinal mot Luleå)?

– Det är svårt att säga, men vi fick inte till något flyt i vårt spel i första perioden. Det var den stora grejen, tycker jag. Vi gav bort initiativet. Sedan gjorde vi en bra andraperiod. Men det värsta var hur vi hanterade situationen efter vårt 2–1-mål – att vi inte kunde spela med större tålamod. Vi gjorde några misstag som var alldeles för enkla – och det har man inte råd med mot ett så pass bra lag. Det är bara att ta lärdom. Jag tycker ändå att vi var med och tävlade mot dem, trots att vi inte gjorde vår bästa match, säger Martin Filander.

Matchsekvens mellan IK Oskarshamn och Rögle BK i kvartsfinalserien 2022
Foto: Pierre Stjernfeldt

”Det kan säkert hända lite”

Kan vi få se några taktiska förändringar i morgon?

– Det kan säkert hända lite – det återstår att se. Vi bjuder på så lite som möjligt nu. Vi kör på. Vi ska koncentrera oss på vårt och göra en jäkla ansats för att det ska bli så bra som möjligt.

Vad säger du om smällen som Cam Brace åkte på i första perioden (han tvingades lämna matchen)? Det var väl en olyckshändelse?

– Ja, det tror jag i alla fall. Det var så jag uppfattade det. Sedan var det olyckligt. Det är alltid svårt när den ene hinner spänna sig och den andre inte har en aning om vad som kommer att hända. Min uppfattning är att det var mer av en krock än något medvetet.

Ansiktsbild på Cameron Brace i IK Oskarshamn
Cameron Brace. Foto: Pierre Stjernfeldt

Ni kan inte uttala er om hur det är med honom?

– Nej.

Hur laddar ni inför matchen nu, då? Bussresa först och sedan vad?

– Vi laddar batterierna i dag – äter rätt och återhämtar oss. Sedan värmer vi i morgon och ser till att vi är redo för matchen.

”Det hoppas jag verkligen”

Ja, men nu får ni fixa den där långpromenaden åt mig…

– Ja, det hoppas jag verkligen, säger Martin Filander och skrattar.

+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS