Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Illustratör från Timmernabben släpper barnbok – ska få fler tjejer att spela hockey

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

SVERIGE

Nu lanseras barnboken Zoes hockeydrömmar, en av få barnböcker som utforskar temat ishockey, särskilt inriktad på unga flickor. Boken är ett samarbete mellan författarna Martin Söderek och Claes Bergström samt illustratören Filippa Markov, bördig från Timmernabben, och stöttas av Svenska Ishockeyförbundet, Svenska Damhockeyligan (SDHL) och Svenska Hockeyligan (SHL).

Bokens målsättning är att inspirera fler flickor att ta del av ishockey, med syftet att skapa en mer inkluderande och varierad ishockeyvärld samt främja jämställdheten inom idrotten. Zoes hockeydrömmar riktar sig främst till barn i åldrarna 3–6 år och kommer att finnas tillgänglig för köp från och med den 10 november i handeln.

– Det känns väldigt givande och helt rätt i tiden att den här typen av bok ges ut nu. Med den tillväxt vi kunnat se på flicksidan de senaste åren är det av yttersta vikt att vi inte lutar oss tillbaka, utan snarare aktivt fortsätter jobba för de tjejer som önskar fortsätta sin satsning inom ishockeyn. Detta gäller både befintliga spelare och nya talanger. Här spelar förebilder en avgörande roll för att säkerställa denna tillväxt. Det finns nog många unga tjejer likt Zoe därute, och vi hoppas att de nu får tillgång till en bok som de gärna vill läsa, säger Angelica Lindeberg, Kommersiell- och verksamhetschef på SDHL.

– Vi har länge haft tankar på att författa en barnbok, och med vårt gemensamma engagemang för flick- och damhockey såg vi en perfekt möjlighet. När vi granskade utbudet av sportböcker för barn, märkte vi att de flesta handlar om fotboll och att det finns få om ishockey, särskilt med tjejer i huvudrollen. Så vi bestämde oss för att ta saken i egna händer och börja med ett steg i taget, säger Claes Bergström, medförfattare av boken.

Ökad aktivitet inom flick- och damhockey

Svenska hockeyförbundet tillsammans med ligorna SDHL och SHL är övertygade om att satsningen på flick- och damhockeyn är av stor vikt för svensk ishockey.

– Genom gemensamma strategier och mål har svensk ishockey ökat antalet flickor och damspelare med 30% de senaste två åren, motsvarande en ökning på 2500 aktiva spelare. En viktig faktor under tillväxt är att ge flickorna en egen plattform, där de välkomnas till hockeyskolan för flickor. Detta skapar en känsla av att de kan spela ishockey på sina egna villkor. Denna strategi har lockat många fler flickor till sporten och resulterat i ökad skapande av lag, vilket i sin tur ökar synligheten av ishockeyn. Precis som Zoe i boken upptäcker, strävar vi efter att alla barn ska känna att ishockey är deras idrott och att de har förebilder att se upp till, både damer och herrar, säger Sara Ridderlund, verksamhetsutvecklare på Svenska Ishockeyförbundet.

Forskning visar på vikten av damidoler

Ett viktigt budskap i boken är att det är okej att idolisera damhockeyspelare. Forskning visar att man gärna har förebilder ur det egna könet. Att framhäva profiler inom damhockeyn kan inspirera fler unga tjejer att ta del av ishockey. Därför har man tagit med tre svenska damhockeyspelare i boken, Hanna Olsson (Frölunda och Damkronorna), Maja Nylén Persson (Brynäs och Damkronorna), och Emma Söderberg (Boston och Damkronorna).

– Det känns såklart jättekul att få vara ett av namnen som används i den här boken, men jag tycker att det absolut viktigaste är det faktum att den här barnboken har skrivits för att visa upp kvinnliga idrottare, och speciellt i det här fallet kvinnliga ishockeyspelare. Att kunna ha förebilder som ung tycker jag är något som gör att det är enklare att drömma. Att dessutom synliggöra att tjejer också kan spela hockey redan i tidig ålder tycker jag också är viktigt. Dels för att i ung ålder när man börjar spelar ishockey som tjej så är det väldigt vanligt att det är fler killar än tjejer, och då kan en sådan här bok hjälpa att man känner att man också hör hemma på planen som tjej, säger Emma Söderberg, målvakt Damkronorna.

FAKTA / BOKEN ZOES HOCKEYDRÖMMAR

Författare: Martin Söderek och Claes Bergström – Illustrationer av: Filippa Markov

Med barnboken, ”Zoes Hockeydrömmar ”, vill vi inspirera ännu fler tjejer att börja spela ishockey och visa upp den fantastiska sporten för en bredare publik. Zoes hockeydrömmar handlar om femåriga Zoe, som upptäcker sin passion för ishockey. Genom en fängslande berättelse och vackra illustrationer av Filippa Markov får läsaren följa huvudpersonens resa från att se Tre Kronor för första gången till sin första riktiga ishockeyträning. Boken är dock inte bara underhållande och lärorik, den är också ett viktigt steg mot en mer jämställd idrott. Genom att inspirera fler flickor att spela ishockey kan vi tillsammans skapa en mer inkluderande och varierad ishockeyvärld. Med stöd från Svenska damhockeyligan, Svenska Hockeyligan och Svenska Ishockeyförbundet vill vi fortsätta visa att ishockey är en sport som passar alla!

Fakta tillväxten damhockey 2023:

  • I år är det över 1000 femåriga flickor som börjar spela ishockey i Sverige
  • Alla ishockeyföreningar i Sverige ska erbjuda en separat hockeyskola för flickor
  • I Svenska Damhockeyligan kan man idag jobba som hockeyspelare heltid
  • Antalet flicklag i Sverige har ökat med 60% på en säsong
  • Det finns mer än 250 flicklag i Sverige idag
  • På 2 år har vi ökat antalet hockeyskolor för flickor från 30 till 90 stycken runt om i Sverige
  • På 10 år har antalet flickor i ishockeyn ökat med 200%

ANNONS: Köp boken Zoes hockeydrömmar på Adlibris

Foto: Canva

+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS