Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

ANNONS

Aktuellt

INSÄNDARE: ”Det här klarar inte IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander – måste lämna omgående!”

ANNONS

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Det här klarar inte IK Oskarshamns huvudtränare Martin Filander.

Efter torsdagskvällens match finns det bara en slutsats; han måste lämna.

Omgående!

Vi är alla medvetna om det förtjänstfulla jobb som han gjort under tidigare säsonger, även om det har funnits smått oförklarliga ”incidenter” förut – exempelvis förlustraden förra hösten och under de avslutande matcherna i seriespelet i våras, och för att inte tala om den 16 matcher långa förlustraden 2020/2021.

”Handlingsförlamning”

Djupa dalar av spelmässig handlingsförlamning.

Det senaste moraset började med bortamatchen mot Rögle förra hösten när spelidén mötte det spelsätt som alla lag nu tillämpar mot IKO.

Snabba diagonalpassningar av motståndarna från egen försvarszon mellan IKO:s forwards och backlinje till en framrusande ytterforward som snabbt för in pucken och avvaktar understöd.

I nästa sekvens, en eller två forwards som går på mål varav en alltid stannar framför IKO:s mål. En stenhård forechecking på IKO:s backar och så fort som man vinner pucken, så spelar man runt IKO:s box.

”Det går naturligtvis inte att spela på det sättet!”

IKO-supporter

Det går naturligtvis inte att spela på det sättet!

IKO hamnar alltid i brygga vare sig motståndarna heter LHC, HV71 eller någonting annat.

IKO har bytt ut en betydande del av laget i år jämfört med förra säsongen.

Trots detta ser det exakt ut som under de månadslånga djupdykningarna 2022/2023…

”Bristerna identiska”

Kanske ännu värre, men i sak är spelsystemet detsamma och bristerna identiska.

Utan att gå in på att jämföra förra säsongens spelare med dagens så är det slående att IKO förlorar på exakt samma sätt. Då är det någonting som är fel i grunden.

”Det spelar ingen roll om Filander hade tillgång till åtta NHL-backar”

Uppriktigt; det spelar ingen roll om Filander hade tillgång till åtta NHL-backar.

Spelidén skulle få dem att hamna i samma situation som IKO:s nuvarande backar, eller de som fanns förra säsongen, eller 21/22, eller från hösten 2020 till våren 2022…..

Det finns bara en enda förklaring; huvudtränarens oförmåga att anpassa sitt spelsätt efter de krav som SHL kräver denna säsong.

Filander må ha fått tränarutmärkelser, men dessa saknar faktiskt intresse idag. Sådana utmärkelse är som journalistpriser. Journalister ger andra journalister utmärkelser med förhoppningen om att själva få sådana utmärkelser från dem som redan fått det, längre fram.

En cirkelgång av ryggdunkande, utan något egentligt värde, inom en liten, liten krets.

Filander har misslyckats och om styrelsen är för ömklig och tafatt för att ge honom silkessnöret så hoppas jag att han själv har hedern, ryggraden och i synnerhet omtanken om spelarna, laget, föreningen och Oskarshamn, och omgående lämnar in sin uppsägning.

Redan under fredagen.

”Finns alltid alternativ”

Att det just nu inte finns någon annan SHL-tränare ledig är INTE något skäl för styrelsen eller Filander att inte agera. Det finns alltid alternativ. Alltid. Men då får styrelsen och sportchefen jobba lite…

Spelarna och IKO skulle må så väldigt mycket bättre av att befrias från Filanders spelsystem och i synnerhet från det rent miserabla arbetet i båset. I match efter match.

Sedan undrar nog fler än jag var klubbens sportchef/general manager Thomas Fröberg håller hus?

Han som tidigare kunde trampa ner en hel folkhop som stod mellan honom och en tv-kamera eller en journalist från rikspressen, han är nu helt osynlig.

Avslutningsvis; det finns någonting närmast otäckt i Filanders sätt att alltid förklara alla oändliga debacle med att det var några detaljer i spelet som inte fungerade. Vad han i klartext säger är att alla förluster enbart beror på spelarna.

”Inte särskilt snyggt…”

Inte särskilt snyggt…

Aldrig någonsin har jag hört honom säga ”det är mitt fel och det är jag som är ansvarig”.

Han slår till och med vilken politiker som helst när det gäller att både fly från att ta sitt personliga ansvar och att lasta andra för sina egna misstag. I detta fall spelarna.

”Driftkucku”

Som det är nu så leder hans jobb inte bara till att IKO blir en nationell driftkucku och är på väg mot en ökenvandring i Allsvenskan, utan också till att han smutsar ner sitt CV inför framtiden.

”Det går fort i hockey” och det gäller också tränare. Från någon med utmärkelse, till någon som kan få problem med leta jobb när glorian hamnat rejält på sned.

IKO-supporter

+1
59
+1
3
+1
2
+1
23
+1
6
+1
3
+1
59

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS