Edit Content

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

Insändare från en av IK Oskarshamns supportrar: ”Det finns absolut INGENTING som fungerar”

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox

Varje fredag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

INSÄNDARE

Så har vi bevittnat ytterligare ett totalt fiasko från IK Oskarshamn…

Jag har fått möjlighet att få några tidigare insändare införda i ON där jag, även förra året, varit kritisk mot Martin Filanders spelsystem och den brist på stabilitet som präglat laget.

Perioder av bra spel för att sedan helt gå ner i källaren under lång tid.

Men inte under någon tidigare avgrundsdjup svacka, så har det sett så här fullkomligt bottenlöst dåligt ut som nu.

Det finns absolut INGENTING som fungerar. Vare sig i spelsystemet eller nivån hos ett flertal spelare.

Jag har faktiskt blivit rätt förvånad över den överslätande mentalitet som har präglat vanliga supporters, Blue Front Support och även vissa kommunalråd i kommentarer till mina insändare. Jag återkommer till detta längre ner.

”Nu måste det vara dags att till slut lyfta bort Filander”

En IKO-supporter

Men nu måste det vara dags att till slut lyfta bort Filander.

Det spelsystem som han introducerat håller helt enkelt inte.

Oavsett vilka spelare som man har så finns det inte en chans att det kan fungera. Och varför skulle det göra det?

– Inget lag spelar som Oskarshamn.

Vi har hört det gång på gång från motståndarlagen.

Numera med ett illa dolt leende.

Har någon bland supporterna, styrelsen eller sponsorer ställt sig den enkla frågan;

– Varför inget lag spelar som IKO?

”Inte ishockeyns Guardiola”

Fundera ett bra tag om det behövs men jag ger er en ledtråd; Filander är INTE ”ishockeyns Pep Guardiola” och han har INTE ensam hittat spelets hemliga Graal, som ingen annan kommit på.

Systemet, om man kan kalla det för system, är ingenting annat än Kejsarens nya kläder.

Vad annat kan man egentligen förvänta sig?

Och likt barnet i H.C. Andersens saga, som utbrast ”men han har ju inga kläder på sig” – och detta gjorde att folket vågade se att kejsaren verkligen saknade kläder och vågade säga det, så är det bara att hoppas att Oskarshamn och IKO nu ser samma sak när det gäller Filanders spelsystem och honom själv.

Det finns liksom inte i verkligheten. Fast många, likt i sagan, har inte vågat säga det.

Det ”fungerade” hjälpligt under två säsonger, eller rättare sagt man sa att det fungerade.

Men orsaken var bara att IKO, bägge åren, hade tre mycket duktiga forwards i förstaformationen.

De var förvisso såll bakåt, men spelade sitt eget spel i anfallszon, utan att egentligen bry dig om ”Filanders system” och därför så ”fungerade” det.

”Nu har allt rasat och laget står där naket, som kejsaren”

Nu har allt rasat och laget står där naket, som kejsaren. Men Filander klandrar bara spelarna. De är inte ”påslagna”, de ”begår misstag” och så vidare.

Ingen självrannsakan från hans sida, inte tillstymmelse till att faktiskt tveka inför sitt geniala spelsystem. Det är bara spelarnas fel. En väldigt dålig chef med andra ord!

Så, även om det bara gått fem matcher så borde det stå klart för alla att Filander har blivit den verkliga belastningen för IKO.

Att byta huvudcoach är inte något som löser alla problem, men det skapar en annan och mer positiv anda och antagligen lättnad hos spelarna som nu, likt programmerade robotar, lite räddhågset i alla intervjuer (för att inte stöta sig med Filander), bedyrar att ”vi måste försöka spela vårt spel”.

Patrik Karlkvist, som är oerhört mycket bättre med klubban än att analysera orsakerna till IKO:s fiasko, betonar ständigt i intervjuer att spelsystemet fungerar på träning.

”Håller inte SHL-klass”

Givetvis är det så! Varför? Jo flera av IKO:s spelare, både nyförvärv och de som var med tidigare säsonger, håller inte SHL-klass och de kommer inte att komma upp på den nivån senare denna säsong.

Thomas Fröberg, tillsammans med Filander, har gjort ett verkligt dåligt rekryteringsjobb detta år och Fröberg har dessutom en stor del av ansvaret för spelsystemet.

Han har helt enkelt inte förstått att vare sig han själv, eller Filander, besitter den kvalitet och erfarenhet som krävs för att bygga och leda ett SHL-lag. I Allsvenskan möjligtvis, men inte i SHL.

Det kanske mest hedervärda ändå vore om Filander förstår att det blivit fel, mycket fel och tackar för sig. Men det är nog bara en förhoppning, för det finns ju inget fel på spelsystemet…

Bara ”inte påkopplade spelare som gör massor av enkla misstag”…

”Det är inte korpen eller knattehockey, utan affär där också publiken betalar mycket under en säsong för att se sitt lag prestera”

Så till det urskuldande försvar som präglar mycket av supporterskaran, styrelsen, sponsorer och en del av oskarshamnarna i gemen. Nu menar jag inte avståndstagandet från de idioter som satte upp banderollerna i ishallen i måndags morse, utan de som tycker att ”man ska vara snäll”.

Javisst, men IKO bedriver en professionell verksamhet och gör man det så följer vissa konsekvenser. Det är inte korpen eller knattehockey, utan ”affär” där också publiken betalar mycket under en säsong för att se sitt lag prestera.

”Verklig ekonomisk kvarnsten”

För att inte tala om skattebetalarna i kommunen som riskerar att bygga en ny ishall för ett lag snart i Allsvenskan eller ännu längre ner i divisionerna.

Då ska skattebetalarna få se på en verklig ekonomisk kvarnsten runt halsen på oskarshamnarna när man har ett lag som bara drar några hundra åskådare per hemmamatch, om ens det!

Med Filander är man en bit på väg mot detta scenario. Hur snällt är det?! Mot staden, fansen, dess innevånare/skattebetalare och alla som jobbar ideellt för klubben.

Det är bara att hoppas att styrelsen, supporters och sponsorer nu agerar.

Visserligen indikerar styrelsens sammansättning inte så mycket av ”hands on” och kommunens hållbarhetschef är ju också styrelseledamot, men även hon torde anse att den situation som Filander försatt IKO i inte är ”hållbar”.

Styrelsens ansvar väger tungt och ansvaret är personligt.

En IKO-supporter

Foto: Pierre Stjernfeldt

+1
23
+1
8
+1
1
+1
14
+1
1
+1
2
+1
13

ANNONS

ANNONS

Dela gärna artikeln med dina vänner

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS