Insändare om kärnkraften: ”Låt oss hoppas att vi får se Oskarshamn 4”

Insändare om kärnkraften: ”Låt oss hoppas att vi får se Oskarshamn 4”

2022-12-05 Av av Oskarshamns-Nytt

Annons: Nationaldagen 6 juni

INSÄNDARE

Sveriges vassaste ledarskribent – Anna Dahlberg – skriver om energikrisen i Expressen i dag.

”Till att börja med behövs det ett stort tillskott av effekt i södra Sverige. Med två till tre nya reaktorer (Oskarshamn 4) skulle vi återställa spelplanen som den en gång var och säkra elsystemet. Dessutom finns infrastrukturen för storskalighet redan på plats. Det vore oklokt att inte använda den”, konstaterar hon, bland annat.

Hon slår också fast att vårt land kan vara på väg mot ”en akut energikris som påminner om flyktingkrisen 2015”.

”Sårbart”

”De rödgröna har gjort elsystemet i söder så sårbart att hoppet står till oljeeldning i vinter”, skriver Anna Dahlberg i ledaren.

Hon berättar dessutom att ”Sydsverige är det värst utsatta elområdet i hela Europa. Det visar en ny rapport från samarbetsorganisationen Entso-E, som har jämfört sammanlagt 50 elområden. Ingen annanstans i Europa finns så lite elproduktion i förhållande till förväntad maximal användning”, skriver Anna Dahlberg i Expressen.

Hon tycker att rapporten borde fungera som en ”ögonöppnare”.

”Hittills är det som om situationens allvar inte riktigt har trängt igenom i den svenska debatten”

Anna Dahlberg, i en ledartext i Expressen

”Hittills är det som om situationens allvar inte riktigt har trängt igenom i den svenska debatten. På fredag kopplas Sveriges största reaktor, Oskarshamn 3, bort från elnätet under nio dygn för reparationsarbete. Sedan tidigare är även Ringhals 4 tagen ur drift fram till slutet av februari. Samtidigt är vinterkylan på väg in”, skriver Anna Dahlberg, som konstaterar att endast en reaktor kommer att vara i drift söder om Stockholm under mer än en vecka mitt i vintern.

”Avgörande”

Vad som händer om Ringhals 3 måste tas ur drift tillfälligt?

Ja, det finns nog ingen som ens vågar tänka på vad som skulle hända då, fastslår Anna Dahlberg, som även berättar att vindkraften endast har bidragit med några procent av elproduktionen i Sverige under de senaste dagarna.

”Det visar hur avgörande kärnkraften är för att säkra den svenska elförsörjningen, inte minst när det är kallt och /eller vindstilla”, skriver hon.

Bara att hålla med.

Låt oss hoppas att vi får se Oskarshamn 4.

Och låt oss hoppas att Miljöpartiet aldrig någonsin får något inflytande i vårt land igen.

Oskarshamnsbo med sunt bondförnuft

Foto: OKG AB

Dela gärna artikeln med dina vänner: