Sök
Stäng denna sökruta.
Edit Content
Sök

Hem

Bonus

Samarbeten

LÄSARservice

ANNONS

Oskarshamns-Nytt

MENY

ANNONS

Aktuellt

INSIDERBROTT: 18 personer åtalas för handel med ICA-aktien – flera från Oskarshamn

Få vårt nyhetsbrev i din mejlbox gratis

Varje lördag får du aktuella artiklar, tips om evenemang & mycket mer. Fyll i dina uppgifter och bekräfta din e-postadress. Prenumerationen är gratis och du kan avsluta den när som helst:

ANNONS

LÄNET

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har idag, måndag, väckt åtal mot 18 personer för misstänkta insiderbrott kopplat till ICA-aktien. Fem av de misstänkta kommer från Kalmar län och fyra av dem har koppling till Ica Maxi i Oskarshamn.

Utredningen som Ekobrottsmyndigheten har gjort är en av de största i sitt slag i Sverige. De åtalade är från södra Sverige, varav flera från Blekinge och Småland. Tolv av de arton misstänkta åtalas för grovt brott där minimistraffet är sex månaders. Övriga sex för brott av normalgraden.

Agerade på insiderinformation

De huvudmisstänkta i målet är ICA-handlare och övriga misstänkta är vänner eller familjemedlemmar och brottsmisstankarna kopplas till handel med ICA-aktien innan ICA köptes ut från börsen hösten 2021 av ICA-handlarnas förbund och AMF. I mars 2022 greps flera personer efter en razzia. I centrum står en man från Blekinge som misstänks ha spridit informationen.

– Vår tes tidigt i utredningen var att informationen om att det fanns ett bud på att köpa ut ICA från börsen läcktes av någon från ICA-handlarnas förbundsstyrelse. Ett antal personer agerade sedan på insiderinformationen, som vid det tillfället inte var känd för marknaden, genom att köpa större aktieposter. Under utredningens gång har vi genom förhör och säkrad bevisning kunnat stärka den tesen, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande på måndagen.

Yrkar på företagsbot och näringsförbud

Brottsvinsterna har varierat mellan tiotusentals kronor och flera miljoner kronor i vinst. Enligt åtalet har de misstänkta handlat på informationen både privat men i flera fall också genom sina butiksbolag.

– Därför blir det naturligt att yrka på att tingsrätten även ska besluta om företagsbot för de inblandande bolagen och näringsförbud mot flera av de misstänkta, säger Pontus Hamilton som även yrkar att totalt cirka 20,5 miljoner kronor ska förverkas som utbyte av brott samt att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i mellan tre och fem år för de tilltalade.

Åtalade med koppling till länet

Av de arton misstänkta finns fem personer från Kalmar län. Fyra av dem, tre män och en kvinna har koppling till Ica Maxi i Oskarshamn. En av männen har haft en central roll och är den person som gjort störst vinst i handel med ICA-aktien. Han har tipsat de andra tre misstänkta i Oskarshamn. Samtliga åtalas för grovt insiderbrott och det inblandade företaget krävs på en företagsbot som uppgår till åtta miljoner.

Den femte mannen är bosatt Kalmar län men kopplas till en ICA-butik utanför länet. Enligt åtalet ska han ha gjort en privat vinst på närmare 800 000 kronor och drygt 2 miljoner genom bolaget samt att han har tipsat andra om handel med ICA-aktien vilket gör att han åtalas för två fall av grovt insiderbrott.

Nekar till brott

Enligt Ekobrottsmyndigheten så är huvudförhandling vid Stockholms tingsrätt planerad att inledas i början på september och kommer att pågå under åtta veckor.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Ica Maxi i Oskarshamn
Fyra av de totalt arton misstänkta i ekobrottsmålet har koppling till Ica Maxi i Oskarshamn. Samtliga är åtalade för grovt insiderbrott. Foto: Peter A Rosén

FAKTA / INSIDERBROTT

Om du har ännu icke offentliggjord information om ett börsnoterat företag, så kallad insiderinformation, och med hjälp av denna information handlar med värdepapper, kan du göra dig skyldig till insiderbrott.

Straffskala för insiderbrott:

  • För insiderbrott och marknadsmanipulation kan man dömas till fängelse i högst två år.
  • Grovt insiderbrott respektive grov marknadsmanipulation kan ge fängelse i lägst sex månader och högst sex år.
  • Straff för obehörigt röjande av insiderinformation är böter eller fängelse i högst två år.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

Läs mer om brott på finansmarknaden

Fotomontage: Freepik/ICA

+1
0
+1
0
+1
0
+1
3
+1
0
+1
0
+1
0

ANNONS

ANNONS

ANNONS

Shoppingguide

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS

ANNONS